Jászkunság

2021.05.05. 13:55

A hideg hajnalok visszavetették az eper fejlődését

Az idei április igencsak szeszélyesen alakult, a fagyos hajnalok pedig veszélyeztették a gyümölcstermést. A lédús, zamatos közkedvelt szamóca is kényes a hidegre, ezért a termelők fátyolfóliával igyekeznek kivédeni a hideg időjárás viszontagságait. Fóliasátor alatt is megérezték a virágzó növénykék a szokatlan hűvöset, de már érik a szamóca, szedni is lehet.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

Már javában szedik a gyümölcsöt a szandaszőlősi Eperszigeten. A Pozderka család fóliasátrak alatt és szabadföldön neveli a különböző fajtájú szamócákat.

– Finom az idei termés – szögezte le Pozderka István őstermelő.

– Múlt szombaton kezdtük szedni a fóliás clery fajtát. Az időjárás miatt most későn érik. Húsz éve foglalkozom szamócatermesztéssel, de ennyire hektikus, hideg tavaszra nem emlékszem. A melegebb napokon megindult a virágzás, de a hűvösben nehezen kötnek be. Jelenleg közepes mennyiségű bogyó van a töveken.

– Próbálunk reális árat meghatározni, így most 2500 forintért adjuk kilóját. A szabadföldi szamóca érése is késik a megszokotthoz képest. Védekeztünk a hideg ellen fátyolfóliával, de a mínusz nyolc–kilenc fokokkal szemben tehetetlenek vagyunk. Így idén csak jó közepes termésre számítunk, ami várhatóan május második felére érik be.

Huber István fegyverneki őstermelő szintén arról számolt be, hogy a hideg tavasz miatt kevesebb lesz idén a szamóca.

Tízezer palántája van, de attól tart, hogy a termés nem fedezi a palánták árát.

– Egy tövön most három–négy szem eper van, holott ötnek–hatnak kellene lennie. Amikor volt az a pár nap jó idő, beindult a virágzás, csak aztán rájött a hideg, ami visszavetette. Máskor virágzik két–három hétig is, idén ez rövidebb időszak lesz. Van olyan bokrom, ami még egyáltalán nem is virágzott. Ahol már terem, a szemek, ha nem is nagyon aprók, de nem érik el a megszokott nagyságot, olyan közepes méretűek. Az ízével viszont nincs gond, csak a mennyiséggel.

– Már lehetett szedni szabadföldit, 4000 forint kilója, sajnos nincs annyi, hogy olcsóbban tudjam adni. Arra számítok, hogy május végére leérik az eper. A fóliásat április első hetében kezdtük el szedni – az is gyenge volt –, így az már gyakorlatilag le is ment.

A szemek apróbbak a megszokottnál, de az ízük kiváló – mondta Huber István
Fotó: Mészáros János

Tóth Ferenc kistermelő zártkertjében nevel szamócát.

– Vontatott az érés, a hideget megsínylette, hiába óvtam fátyolfóliával. Áprilisban nagyon hidegek voltak a hajnalok. Kisebbek a szemek és kevés van a töveken, de némelyek ígéretesen piroslanak. Valószínűleg a jövő héten már tudjuk szedni, de jó kérdés, lesz-e annyi, hogy megérje értékesíteni. Nagy a rokonság, és mindenki szereti.

– Napról napra több szamóca bukkan fel a piacokon – mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Nagyon rapszodikus volt a tavaszi időjárás, ha napfény van, a fólia alatt felmelegszik a levegő, de a problémát az okozza, hogy a hajnalok hűvösek, így nagy a hőmérsékletingadozás, ez visszaveti az érést. De egyelőre úgy tűnik, a növények még be tudják hozni a lemaradást. Érdemes lesz szamócából idén bespájzolni, mivel a többi korai gyümölcsből kevés várható a fagyok miatt, és szamócából is lehet szörpöt, dzsemet készíteni. Igaz, öt–tíz százalékkal többe kerül idén, de a gazdák költségei olyan mértékben emelkedtek, hogy ezt kénytelenek az árban megjeleníteni – nyilatkozta a megyei NAK-elnök.

A szolnoki piacon egyelőre olcsóbban juthatunk külföldről behozott eperhez, már 980–1500 forintért is megvehetjük kilóját. A hazaiért legalább 2500–2600 forintot kérnek.

Három fajta a legnépszerűbb idehaza

Szandaszőlősön Pozderkáék clery, asia és joly fajtákat termesztenek. Az őstermelő kifejtette: ezek a hazai ízvilágot meghatározó fajták. Aki a savasabb ízű szamócát kedveli, annak a clery az ideális választás. Az asia édesebb, a joly termése pedig fűszeresebb zamatú. István elárulta: van olyan ismerőse, aki az asia eperhez rozé bort iszik és sajtot eszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában