Jászkunság

2021.05.27. 11:25

A méhészek idén is a napraforgó méztermésében reménykednek

Idén sincs jó világ a méhészekre, de a mézkedvelők is bánkódhatnak: az áprilisi hidegben elfagytak az akácvirágok. Most van a másodvirágzás, de az időjárás még mindig nem kedvező. Lesz vajon elég a legkedveltebb mézfajtánkból?

Kovács Berta

Hegedűs Józsefnek sincsenek kedvező tapasztalatai idén az akáccal. Ám a napraforgó jó lehet

Fotó: Mészáros János

Az akácméz hetedik éve hungarikum, és tagadhatatlanul a legnépszerűbb mézfajta hazánkban. Az időjárás viszont idén is alaposan keresztbe tett a virágzásnak. A helyzet hasonló a tavalyihoz, amikor is nyolcvan százalékos volt az elfagyás mértéke. A fagy előtt 2800–3500 forint körül mozgott az akácméz kilónkénti ára, ám a kevés termés miatt ez várhatóan tovább emelkedik

Hegedűs József tószegi méhész is azt vetíti előre, hogy akácméz csak mutatóban lesz az idén.

– Most Szentkirályon vagyunk akácon, harmincöt családdal vándoroltam, de csak a hegyük virágzik. Voltunk fent a hegyen is, ahol szintén nagyon rossz a helyzet – osztotta meg tapasztalatait a méhész.

– De ezzel nemcsak én vagyok így, szerte az országban elfagytak az akácok. Visszahozom a családokat Tószegre, a hárs virágzásának kezdetére. Másik, amire még számítok, az ámorakác. Azután megyek Bugacra, vaddohányra, bár az elmúlt években az sem kecsegtetett jó eredménnyel. Talán a napraforgóban érdemes bízni, az is jó minőségű, finom, antibakteriális hatású mézet ad – részletezte Hegedűs József.

Hegedűs Józsefnek sincsenek kedvező tapasztalatai idén az akáccal. Ám a napraforgó jó lehet
Fotó: Mészáros János

– Az akác még most kezdett virágozni, igaz, a másodvirágzásnál tartunk, mert az első elfagyott, de még nincs minden veszve – bizakodott Gujka László méhész.

– A napokban jött eső arra volt jó, hogy megerősítse a napraforgót, de nem ártott meg az akácnak sem. Az a fő, hogy most a virágzásban már ne jöjjön rá több csapadék. Az akácnak az a jó, ha legalább 24–25 fokos a hőmérséklet. Ha a továbbiakban nem lesz rossz idő rá, az első virágzásoknál jellemző termésmennyiség körülbelül negyven százalékára számíthatunk. De mi már ennyivel is megelégednénk, ugyanis már negyedik éve sújt bennünket, méhészeket a rossz időjárás az akácvirágzás idején.

A méhek idei telelése egyébként sem volt túlzottan sikeres.

– A repcevirágzásnál erős családok gyűjtöttek az Abony és Szolnok közötti területen, mégsem tudtunk jó eredményt elérni, mivel viharos szél fújt. A kijáró méhek nagy része így leharcolódott, sok elpusztult. A gyengébb méhcsaládokat – melyeket szerettünk volna még felerősítve elvinni akácokra – otthon hagytuk Szandaszőlősön.

De sajnálatos módon megint történt mérgezés, jelentős volt a pusztulás, így ezek a családok most nagyon gyengék.

– Azt mondják, a búzában használt vegyszerek okozták a bajt, de mi csak azt láttuk, hogy rengeteg az elhullott méh, és sok mászkált a földön kinyújtott szipókával, ami mérgezésre utal. De a remény hal meg utoljára, és főként a napraforgóra még számítunk – összegzett Gujka László.

– Tragikus az idei év – vélekedett Rádi Tibor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megyei szervezetének elnöke.

– Egyes Szolnok környéki területeken a méhészek nem tudtak megküzdeni az atkákkal, ott a 60–80 családos állományokból csak 1–5 vagy 10 család maradt meg. A gyümölcsök virágzásánál sem volt kedvező az idő a gyűjtésre, jött a fagy. A repcevirágzásnál a változékony idő, az erős szél okozott gondot, sok mézzel ott sem számolhatunk. Az akác most virágzik, a Szandaszőlős környéki utak mentén szépen látszik is, de hogy mennyi mézet ad végül, azt még nem tudjuk.

– A szakmában nagy az elkeseredettség, a le nem fagyott akácosokért „harc folyik”, szerte az országban jönnek-mennek a méhészek. Baranyában és Békés megyében például kevésbé tarolt a fagy, de ott az rontja az eredményt, hogy mindenki rátelepül a megmaradt akácokra. Nem tudni még, mindez mekkora áremelkedést eredményez majd, az értékesítők látják, mi az, amit még ki tudnak fizetni a vevők. Talán az csökkenti a kiadásainkat, hogy az esős idő a nyári virágokat jól megöntözte, így jó virágzással számolhatunk – nyilatkozta az OMME megyei elnöke.

A másodvirágzás eleve jóval gyengébb termést ad

Molnár Ferenc megyei méhészeti szaktanácsadó szerint is elég siralmasak a megyei akácmézzel kapcsolatos kilátások.

– Május 10-e körül kellett volna teljes virágzásban lennie az akácnak, ehelyett most van ebben az állapotban – mutatott rá a szaktanácsadó.

– A második virágzás köztudottan gyengébben mézel, és az időjárás továbbra sem kedvező. Az akácnak az az optimális, ha nappal huszonhét fok meleg van, míg éjjel nincs hidegebb tizenhétnél, és párásak a hajnalok. A repcevirágzás a méhcsaládokat felfejlesztette, de a repcemézből is kevés lett, mivel sokat esett az eső és szeles volt az idő. Nem is tudta még mindenki kipergetni. A napraforgó az utóbbi években nem okozott csalódást, viszont a méhek el-eltünedeznek, erre tavaly is volt példa – adott helyzetképet Molnár Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában