JÁSZKUNSÁG

2021.05.02. 11:30

Április közepén már bevetették a Jégert

Hónap közepén állt munkába a 2018 tavaszán kiépített jégkármérséklő rendszer (Jéger). Az országszerte telepített berendezésekkel gondoskodnak arról, hogy évente sokmilliós kárt előzzenek meg a mezőgazdaságban. Emellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvják vele. Múlt héten már szükség volt a jégverés elleni védekezésre.

Kovács Berta

Megyénkben ötvenhárom talajgenerátorral védekeznek a jég ellen

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Az ország 986 pontján telepített talajgenerátorból álló rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üzemelteti, a védekezési időszak pedig április 15-étől szeptember 30-áig tart. A talajgenerátorok ezüst-jodid-tar­talmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége így sem zárható ki teljesen, az viszont garantálható, hogy a lehulló jégszemcsék – ezáltal az esetleges károk – is kisebbek lesznek, mint a rendszer használata nélkül.

Az országban 219 automata és 767 manuális rendszer működik. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében telepített 53 berendezés közül 16 automata, azaz a meteorológiai adatok alapján központilag történik az elindításuk, a többi 37 eszközt egy erre kiképzett szakember működteti. A legtöbb generátor a szolnoki járásban található, itt 11 darab véd a komolyabb jégesőtől.

A jászberényi járásban 7, a karcagi, a kunszentmártoni és a törökszentmiklósi járásban 6–6 berendezés működik. A mezőtúri járást 5, a jászapáti, a kunhegyesi és a tiszafüredi járás területét pedig 4–4 eszközzel óvják. A NAK az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit használja, és a riasztás után két-három órával a jégeső megjelenése előtt hozzák működésbe a talajgenerátorokat. Az elmúlt héten már megyénkben is dolgozott a rendszer.

Április 22-én (csütörtökön) északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat. A déli óráktól kezdve többfelé záporok, zivatarok alakultak ki, a hevesebb zivatarokhoz felhőszakadás, jégeső és egyes területeken 70–80 km/órás széllökések társultak. Bár a legintenzívebb viharok nem megyénket sújtották, többfelé szűkebb hazánkban is hullott a jég.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnökének tájékoztatása szerint április 20-án (kedden) összesen 561,8 órán át voltak bekapcsolva a megyei generátorok. Szerdán 238,1 óra, csütörtökön 285,4 óra, vasárnap pedig 8,6 óra volt az összesített működési idő.

Jégesőt április 20-án Tiszainokán, Kunmadarason, Jászberényben, Tiszapüspökin és Tiszaföldváron, míg április 22-én Jászberény-Portelken és Kőtelken észleltek.

De vajon milyen időjárás vár a gazdákra a jövő hónapban?

– Tavaly májusban tizenhat nap volt szükség a generátorok bekapcsolására, és üzemeltetésük mellett is előfordult több térségben kisebb méretű jég. A sokéves tapasztalatok azt mutatják, májusban nem jellemzőek a nagy jégkárok – nyilatkozta Hubai Imre Csaba.

– Egy-egy kisebb helyi hatás persze előfordulhat. A jégkármérséklő rendszer azonban már stabilan működik, 85–90 százalékban gondoskodik arról, hogy a kialakuló nagyobb jégszemek megolvadjanak. Bízunk benne, hogy májusban az egyenletes tavaszi felmelegedés időszaka jön, a sokéves átlagnak megfelelő csapadékmennyiséggel, ezáltal a kultúrák jól tudnak majd fejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában