Tiszazug

2021.06.14. 11:25

A hideg idő nem okozott kárt a szőlőültetvényeken

A mezőgazdaságban a májusi eső aranyat ér, idén viszont a csapadék hideggel is társult, ami nem feltétlenül kedvezett a gyümölcsöknek. Úgy tűnik, a szőlővesszők átvészelték az időjárási ­viszontagságokat, viszont növekedésben jócskán lemaradtak. Barcza Gábor szőlész abban reménykedik, hogy a nedves talajnak és a sok napsütésnek köszönhetően a növény a fejlődésben utoléri magát és a szüret sem tolódik majd ki.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor tiszaföldvári borász mutatja a frissen ültetett töveket.

Fotó: Nagy Balázs

Zajlik a munka a Cibakháza és Tiszaföldvár közötti Öregszőlőben, feszítették a drótokat, készítették a támrendszert, lerakták a nevelőpálcákat a fiatal hajtásoknak az utóbbi napokban.

Mindössze egy-két hete köszöntött be az évszaknak megfelelő időjárás, előtte a hideg és a nagy mennyiségű csapadék volt jellemző.

– Nem volt ritka a hideg éjszaka, napközben is 20 fok alatti volt a hőmérséklet, rengeteg eső esett. Ez a párosítás nem kedvezett a szőlő fejlődésének, látszik is a vesszőkön, hogy körülbelül egy hónappal visszamaradtak.

A hideg miatt nem indult úgy meg a hajtás – vázolta a jelenlegi helyzetet Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője, aki alapvetően arra számít, hogy a természet gyorsan regenerálódik és utoléri magát a szőlő.

A növények, levelek épek maradtak, jó termésre számíthatnak a gazdák, véli Barcza Gábor
Fotó: Nagy Balázs

Kár nem keletkezett, a növények, levelek épek maradtak, jó termésre számíthatnak a gazdák.

– A növényvédelemnél oda kellett figyelni, hogy az eső után meggátoljuk a gombabetegségeket. Egyelőre bizakodunk, bár a régi öregek azt szokták mondani: még sokat alszik kinn a szőlő! – tette hozzá.

A termés cukorfoka, az érés folyamata a nyári időjárástól függ. A talaj még mindig nedves, onnan tud táplálkozni a növény, a tartalék segíti a fejlődést.

– Csapadékos meleg lenne az ideális, de inkább hektikus esőzéseket jeleznek, lesznek nagy viharok. Számításaink szerint augusztusban ugyanúgy szedni kell a korai fajtákat, ahogy minden évben – utalt a következő hónapokra Barcza Gábor.

Egyes gyümölcsfajták kifejezetten kedvelik ezt a vidéket

Cibakháza térségében magán- és önkormányzati gyümölcsösök is vannak, az őszibarack és meggy kifejezetten kedveli a vidéket. Minden évben telepítenek is pár facsemetét. Némelyik idén nagy növekedésnek indult, rekordtermésre számítottak, a leszedéssel viszont ember híján gondban lettek volna. Tavaly a hivatal dolgozói is csatlakoztak a munkához, de pályázati forrásból rázógépet is beszereztek.

– Vannak növények, amelyek jól érzik magukat nálunk. Az őszibarack most mutatta volna meg a termést, de a fagykárok miatt nem tudom, lesz-e mutatóban egy-két szem. A meggyfák esetben is hasonló a helyzet, bár virágzásban gyönyörű hófehér volt, a terméskezdemény elfeketedett, ami azt jelenti, hogy a rügyben megfagyott – fejtette ki Hegyes Zoltán polgármester.

A termést a helyi tartósítóüzem felvásárolja, az önkormányzat konzerv formájában veszi vissza, ami a közkonyhán egész évre elegendő. A környéken azonban nem várt probléma is felmerült.

– Az egykor virágzó zártkertek ősbozótosok voltak, ezeket sokan sorsukra hagyták. Az önkormányzat hathektárnyi területet vásárolt meg, a kifejlődött vadállományra viszont nem számítottunk. Kedvelt táplálékuk a gyümölcsfa kérge, ami ellen törzsvédőkkel és vadriasztó permettel védekezünk, inkább kevesebb, mint több sikerrel – magyarázta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában