cseresznye

2021.06.13. 06:55

Jó termésátlagban bíznak a nagykörűi gazdák

Bő két hetet késik az érés, a májusi hűvös időjárás elnapolta a cseresznyeszüretet. Bár országosan nagymértékű terméshullás tapasztalható, térségünkben annyira nem tragikus a helyzet. Magyarország cseresznyéskertjében elfogadható, mi több, jó termésátlagban bíznak a gyümölcstermelő gazdák.

Rimóczi Ágnes

20210610 Nagykörű Vajjon Dávid az egyik legnagyobb cseresznyeültetvény tulajdonosa mutatja az érésben lévő gyümölcsöt és az ültetvényét. fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

– Jól kötött a termés, nagyon sok szem van a fákon. A mennyiség kielégítő, a bogyók méretének növekedéséhez jól jönne még egy kis csendes eső, ami növelné a méretüket, de ahogy a fákon sorakozó fürtöket figyelem, személy szerint én már így sem vagyok elégedetlen, jónak ítélem meg a cseresznyetermést – mondta el Vajjon Dávid.

A nagykörűi fiatal gazdálkodó mintegy hat és fél hektáros területen gondoz cseresznyefákat, több ezer fán termel gyümölcsöt közel egy évtizede. A nagykörű-homoki területét szemlélve bizakodóan kezdi majd meg a szüretet, a termését idén is, ahogy évek óta, osztrák és németországi piacon értékesíti.

Vajjon Dávid szerint egy kis csendes eső még jól jönne a cseresznyének
Fotó: Mészáros János

Természetesen a nagykörűi gazdák számára más értékesítési lehetőségek is vannak.

– A településre idén is jönnek majd felvásárlók, akik megveszik a termést a gazdáktól. Úgy vélem, nagyjából a tavalyi felvásárlási árakkal számolhatunk – mondta el Túri Tibor. A település polgármestere hozzátette, emellett a Nagykörűért Alapítvány közbenjárásával folytatódik a közvetlen beszállítás az egyik áruházláncba.

– Visszajelzések alapján az üzletlánc számít ránk, így szeretnénk folytatni. A cég képviselői újra elvégzik az auditot, amennyiben az sikeres lesz, következő lépésként bevizsgáltatjuk a jelentkező gazdák gyümölcseit. Számos feltételnek meg kell felelni, az üzletlánc támasztotta követelményeknek kell eleget tenni, csak az általuk elfogadott termés kerülhet a polcokra. Bízunk benne, hogy sikerül megfelelni a tavaly szerzett jó hírnévnek – mondta el a kiváló kezdeményezéssel és lehetőséggel kapcsolatban Barát József.

A Nagykörűért Alapítvány elnöke hozzátette, tapasztalatai szerint egyébként idén jól kötött a termés, sok a szem a fákon, ami, reméli, nem megy a szemméret rovására. Nehezítheti a szezont, hogy a kései érés miatt „összeérnek” a különböző fajták, esetleg a germersdorfit „utoléri” például a lengyel cseresznyeszüret.

– Bízom benne, hogy mindezekkel együtt jó évet zárhatnak a termelők – tette hozzá Barát József.

Bizakodóan szólt a szüretről a településvezető is, aki maga is gyümölcstermelő gazdálkodó.

– A területek egy részén inkább túlkötés volt tapasztalható, így egy nagyobb mértékű terméshullás sem lesz káros hatással, inkább méret-, így minőségjavító lehet. Ideális lenne mostanában egy csendes áztató eső, ami szintén javítaná a szüretelhető gyümölcs méretét, piacképességét. Én személy szerint nagyon bízom egy nyugalmas és remények szerint jövedelmező szüretben – emelte ki végül Túri Tibor polgármester.

A tolvajokkal is meggyűlik a bajuk

A cseresznyetermelőknek számos „akadállyal” is szembe kell nézniük, mire eljutnak oda, hogy piacképes gyümölcsöt szedjenek le a fákról. Bár manapság kiszámíthatatlan az időjárás, bíznak abban, hogy az elkövetkező időszakban nem kell jégesőre, viharra, és a gyümölcs repedését kiváltó csapadékra számítani. Mindezek mellett a gazdák küzdenek a seregélyekkel is.

– Hangágyúval, madárijesztőkkel, kürtökkel, műsasokkal próbálják elkergetni a szemtelen madarakat. Ráadásul a tolvajokkal is meggyűlik időnként a bajuk. Szerencsére a rendőrség nagy hangsúlyt fektet a szüret időszakában a gyümölcslopások megelőzésére, illetve a már megtörtént esetek felgöngyölítésére. Ezúton is köszönöm a munkájukat – mondta el Túri Tibor polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában