Javul a helyzet

2021.07.30. 06:55

Lassan kikecmereg a több száz milliós adósságából Tiszatenyő

Úgy tűnik, idén lezárul a csődeljárás, így jövőre már különböző fejlesztésre irányuló pályázatokat is benyújthat Tiszatenyő. A település még a korábbi önkormányzati ciklusban halmozott fel több száz milliós adósságot, az új vezetés 2020 tavaszán kérelmezte az adósságrendezési eljárás megindítását. Ez azzal is jár, hogy minden önkormányzati vagyont értékesíteni kell ahhoz, hogy a követeléseket törleszteni tudják.

Molnár-Révész Erika

Abban bízunk, hogy késő őszre vagy év végére befejeződhet az adósságrendezési eljárás – mondta Mező József polgármester

Fotó: Mészáros János

– A hitelezői igényeket és az eddig befolyt összegeket tekintve, optimális esetben az adósság törlesztésének huszonöt-harminc százalékánál tartunk. Abban reménykedünk, hogy késő őszre vagy év végére befejeződhet az adósságrendezési eljárás – ismertette a jelenlegi helyzetet Mező József polgármester.

Abban bízunk, hogy késő őszre vagy év végére befejeződhet az adósságrendezési eljárás – mondta Mező József polgármester
Fotó: Mészáros János

Az adósságrendezési eljárás részeként tavaly ősszel mérték fel és kezdték elárverezni a település vagyonát. Először az önkormányzati tulajdonú gépjárművek kerültek kalapács alá, majd a külterületi és belterületi ingatlanokat hirdették meg. Nemrég pedig a kormányhivatalon keresztül a külterületi termőföldeket értékesítették.

– A tizenegy, összesen tizenhat hektár nagyságú termőföldből tíz elkelt, egy földterület esetében eredménytelen volt a pályázati felhívás, ezt újra meg kell hirdetni. A termőföldek eladásából több mint ötvenkétmillió forintos bevétel keletkezett, ez az összeg az önkormányzat elkülönített számlájára megy, és az adósság kifizetésére fordítjuk – mondta a polgármester.

Tiszatenyőnek több mint háromszázmillió forintos adóssága van, az előző önkormányzati ciklusban ugyanis több beruházás nem készült el, vagy el sem kezdték a kivitelezését.

A fejlesztésekre kapott pályázati pénzeket ezért kell visszafizetnie a településnek. A különböző ügyekben több eljárás is indult, a félkész sertéstelep miatt már vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség Tiszatenyő volt polgármestere ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétsége miatt.

Nagy eséllyel jövőre már elindulhatnak a fejlesztések a településen

A településen abban reménykednek, hogy jövő évtől már pályázhatnak támogatásokra, ugyanis míg tart az adósságrendezési eljárás, ezt nem tehetik meg.

– Mivel a 2019-es és a tavalyi év is teljes egészében kimaradt, nagyon szeretnénk, ha a 2022-es már úgy indulna, hogy legalább az önerőt nem igénylő pályázatokon részt tudjunk venni. Nagyon fontos lenne a felszíni csapadékvíz-elvezető árkok kiépítése, emellett mivel a településünknek nincs temploma, előrehaladott tárgyalások folynak a református egyházzal egy istenháza vagy kápolna építéséről. Az egyház már megvásárolt egy belterületi ingatlant, így az első lépés megtörtént. Önálló művelődési házunk sincs, a faluházunk olyan esztétikai és műszaki állapotban van, ami miatt a funkcióját már nem nagyon tudja betölteni. Ezekre nyújtanánk be pályázatot – vázolta a terveket Mező József polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában