jászkunság

2021.09.05. 06:58

Ipargazdaság: az évtized legsikeresebb időszakára számítanak

A járványhelyzet okozta nehézségek ellenére az első félévben jól teljesített megyénk ipargazdasága. Továbbra is a Jászság a húzó­erő, de a lemaradó térségekben is tapasztalható némi előrelépés, számolt be róla dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kovács Berta

Eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag nincs szabad munkaerő – mondja dr. Sziráki András

Fotó: Nagy Balázs

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ipargazdaság a húzóerő, ez adja a megye összteljesítményének hatvan százalékát, így nagyon nem mindegy, milyen eredményeket tud felmutatni az ágazat.

– Majdnem 1200 milliárd forint az első félév megyei ipargazdaságának a teljesítménye, átlagban kétszázmilliárd havonként.

Éves szinten körülbelül húsz százalék növekedéssel számolhatunk – vetítette előre dr. Sziráki András, hozzátéve, egyéb területeken azért ekkora növekedés nem várható.

– Ipargazdaságunk viszont stabil volt a nyári hónapokban is, a növekedésben országos szinten az élmezőnyben vagyunk, változatlanul tartjuk a pozíciónkat, és jó esély van arra, hogy éves szinten meg tudjuk tartani a megyék rangsorában a már jól bejáratot hetedik helyet. Régiós szinten már korábban kialakultak az arányok, az eredmények 57 százalék körüli hányadát a Jászság adja.

– A szolnoki térség teljesítménye egy százalékponttal csökkent, így most 28–29 százalék körüli, a többi térségben volt tapasztalható egy százalékpontos növekedés, amit jónak tartunk. Beszélgettem polgármesterekkel is Kisújszállás, Karcag, Kunhegyes térségéből, reménykedtek, hogy tudok esetleg befektetőket hozni, akik azonban most nagyon visszafogottak, mivel a vírus miatt most nagy fokú bizonytalanság jellemző, és ez óvatosságra inti őket.

– Az M4-es autóút megépítésével új helyzet alakult ki és abban reménykedünk, hogy ezek a nagy különbségek fokozatosan csökkenni fognak, a könnyebb elérhetőség a kiegyenlítettebb fejlődés irányába fog hatni. Próbáljuk is ezt valamelyest generálni. Jelenleg azonban rossz a széljárás, a befektetők nagyon tartózkodók, bár a koronavírus generálta helyzethez képest még így is messze jobbak a pozíciók, mint amit várni lehetett.

– Úgy tűnik, a cégek felismerték, hogy a kétségbeesés helyett érdemesebb inkább mozgósítani minden erejüket, így az a visszaesés, amire egyesek számítottak, sokkal kevésbé jelentkezik. De nyilván, azért is meg kell küzdenünk, hogy ezt a hetedik helyet stabilan meg tudjuk tartani. Az eredmények nem függetlenek a politikától sem, gondolok itt az állami támogatásokra, melyek kapcsán magasabb bér-, keresetkiáramlással is számolhatunk, de értelemszerűen mindezek csak egy határig kezelhetők. Kell lennie mögötte teljesítménynek is, hogy legyen igazán stabil, hosszútávú létalapja a növekedésnek – hangsúlyozta a kamara elnöke.

– A tervezett létszámbővítésekkel kapcsolatban azt figyelembe kell venni, hogy szabad munkaerő gyakorlatilag nincsen, és már ott tartunk, hogy aki dolgozni akar, az el tud helyezkedni.

Eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag nincs szabad munkaerő – mondja dr. Sziráki András
Fotó: Nagy Balázs

A gazdasági szférában tevékenykedő összes foglalkoztatott közül ezer főre tehető azok száma, akik ide-oda csapódnak. Az a tapasztalat, hogy az emberek már inkább igyekeznek a munkájukat megtartani, a vállalkozók pedig nyilván abban érdekeltek, hogy a bejáratott, általuk már ki- vagy átképzett dolgozók stabilan megmaradjanak a helyükön. Persze akadnak még olyan cégek, amelyeknél jócskán van probléma ilyen téren, nagy a fluktuáció, de a vezetésnek is be kell látnia, hogy egy jól képzett munkaerőnek nem érdeke, hogy adott helyen dolgozzon, ha nem fizetik meg a munkája árát.

Térségünkben idén is jelentős lehet a bérnövekedés

– Mindent összevetve az idei esztendő az elmúlt évtized toronymagasan legsikeresebb évének ígérkezik – foglalta össze az elnök.

– A féléves adatokat már látjuk, és abban reménykedem, hogy a második félév sem lesz rosszabb, hacsak a koronavírus közbe nem szól, ez az, amit nem lehet előre látni. De abban bízom, hogy nem lesznek komoly fennakadások, és év végére az ipargazdaság teljesítménye eléri a 2400, a megye éves összteljesítménye pedig a 3600 milliárd forintot. Munkavállalói oldalról az idei bérnövekedés is átlag 10,5 százalékos, bár az egyes területeket nézve nagyon differenciált a kép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában