Tiszaföldvár/Cibakháza

2022.01.17. 11:25

Január végén, február elején kezdik el a szőlőtőkék metszését

Csak fagymentes időben kezdhető meg a metszés a szőlőültetvényeken. Bár december végén tomboltak a pluszok, a tiszazugi területeken még vártak a munkával. Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője elmondta, jelenleg az új támrendszer építését tervezik, illetve a tavalyi évi termésből készülnek a borok.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor tiszaföldvári borász

Forrás: Nagy Balázs

A vegetáció beindulása márciusra várható a szőlő esetében, addigra célszerű végezni a metszéssel. A december végi melegebb időjárás kedvező körülményeket teremtett a munkára. Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője kifejtette: a területük méretének köszönhetően körülbelül egy hónap alatt végzik el ezt a folyamatot, így még nem fogtak neki a metszésnek.

– Az ünnepek előtti és közötti időszakban különböző vásárokon kóstolhatták meg borainkat az érdeklődők, így időnk sem lett volna kimenni a szőlőbe. Rendszerint január végén, február elején kezdjük a metszést – fogalmazott.

Mivel az ültetvényük fiatal és folyamatosan fejlődik, így a karokat el kell hajtani, hogy kialakuljanak a váltócsapok, ezek a későbbi növekedést is meghatározzák.

– A mi metszésformánknál egy méter magasan van a termőkar, ezen négy alap van, amiből mindig a vastagabbat kell levágni, a vékonyabb a tavalyi, ezt hagyjuk meg. A váltócsapos metszés lényege pont ebben a váltakozásban rejlik. De a munka még itt nem áll meg. A szőlő fajtájától függően az is fontos, hogy hány rügyet hagyunk meg. A rövid kettőtől, egészen a szálvesszős tizenkettőig. A Cabernet Savignont például félszárvesszőre, azaz hat-nyolc szem meghagyásával metszük – részletezte a szakember.

Jelenleg a borfejtés és -kezelés, valamint a támasztórendszer tervezése, a szerszámok karbantartása zajlik.

– A korai szüretelésű szőlőkből készült borok, így például az Irsai Olivér vagy a Cserszegi fűszeres Márton napra elkészült, azóta már hivatalosan forgalomba is kerültek. Idén először sikerült a Piros Szlankából is mind minőségre mind mennyiségre piacképes bort kapnunk. Ez a kellemes gyümölcsillatú nedű országos tekintetben is egyedülálló – magyarázta.

Vannak azonban olyan fajták, melyek szűréseket, fejtéseket, további érlelést igényelnek. Egyebek mellett a Cabernet Savignonnal, illetve a Kékfrankossal kell jelenleg is foglalkozni.

– A szüret során a Kövidinka volt az utolsó október közepén, ilyenkor már az időjárás is hozzájárul ahhoz, hogy az erjedésnél a hőmérséklet csökken, így maga a folyamat is tovább tart – emelte ki.

Kedvezően alakult a tiszazugi borász helyzete

Elégedetten tekint az elmúlt esztendő termésátlagára Barcza Gábor, mennyiségileg és minőségileg is megfelelő gyümölcs termett.

– Picit a cukorfok lehetett volna magasabb, de nem lehet minden évjárat egyforma, sőt ne is legyen, hiszen ez adja a palackok különlegességét – mondta.
– Picit a cukorfok lehetett volna magasabb, de nem lehet minden évjárat egyforma, sőt ne is legyen, hiszen ez adja a palackok különlegességét – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában