Statisztika

2022.02.17. 13:50

Év elején hatszáz új pozíció nyílt a Jászkunságban az álláskeresők számára

Bár az előző év folyamán hónapról-hónapra csökkent a hivatalosan is regisztrált álláskeresők száma, januárban ez a tendencia megtörni látszik. Mind az országos, mind a megyei adatok növekedést mutatnak.

Kovács Berta

Az NFSZ adatai szerint térségünkben is több pályakezdő várja, hogy behívják állásinterjúra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Országosan múlt év decemberéhez képest 4,3 százalékkal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 6,3 százalékkal kerestek többen álláslehetőséget.

Januárban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 248 983 álláskereső szerepelt, ami előző hónaphoz képest 10 271 fővel több, ám közel 50 ezer fővel (16,6 százalékkal) kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében januárban 13 800 álláskereső szerepelt az NFSZ regiszterében, ami 2499 fős csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ám a decemberben nyilvántartott 16299 álláskeresőhöz képest 816 fős emelkedést jelez.

A munkáltatók azonban felhívják a figyelmet, hogy az év első hónapjában jellemző a munkanélküliek számának növekedése. Egyrészt azért, mert sok projektmunka év végén fejeződik be, így ekkor jár le az érintettek munkaszerződése, valamint általában év elején ejtik meg a szükségessé vált átszervezéseket, melyek során pozíciók szűnhetnek meg.

De az is jellemző, hogy a decemberben, ünnepek előtt munkanélkülivé válók csak év elején kezdenek intenzív álláskeresésbe, így ekkor ekkor kerülnek az NFSZ látókörébe is.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva országosan 5,2 % volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,9%-os értéket mutatott. 

A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye (1,5%, illetve 1,2%) rendelkezett. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országosnál rosszabb arányok mutatkoztak: a gazdaságilag aktív népességhez képest 8,2 százalék, a munkavállalási korú népességhez 5,9 százalék volt az álláskeresők aránya. Ez magasnak tűnik, de szerencsére jelentősen elmarad a legrosszabb arányokat produkáló Borsod-Abaúj-Zemplén megyétől, ahol 12,7 százalék, illetve 8,8 százalék volt ez az arány.

Januárban országosan 17028 fő pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván, 428-cal (2,6%-kal) többet, mint decemberben. Megyénkben 964 pályakezdő szerepelt a regiszterben, 49 fővel (5,4%-kal) több, mint előző hónapban. Az egy évvel ezelőttihez képest azonban mind az országra vonatkozó, mind a megyei, adatok javulást mutatnak: 22,8 százalékos, illetve 22,8 százalékos a csökkenés.

Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy megyénkben múlt hónapban sem fordult elő csoportos létszámleépítés.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3573 bejelentett betöltetlen álláshellyel indult az év első hónapja. Január folyamán 609 új pozíció nyílt a dolgozni vágyók számára a regiszter szerint, ebből 251 volt támogatott, illetve meg is szűnt 555 álláshely. A hó végén így 3627 betöltetlen álláshely szerepelt a nyilvántartásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában