Alig van munkaerő

2022.02.10. 06:55

Súlyos szakemberhiánnyal küzd a Jászkunság gazdasága

Nem új keletű probléma megyénkben sem, hogy egyes szakmákban alig lehet munkaerőt találni. Többek között gáz-, központifűtés-szerelőt, villamossági szakembert, hegesztőt, kőművest, építőipari szakembereket jelenleg is folyamatosan keresnek, de mostanság például eladót, vendéglátóipari dolgozót vagy akár szabót is nehéz találni. A gondokat fokozza, hogy a fiatalok nem szívesen választják a szakmatanulást.

Kovács Berta

Egyre kevesebben akarnak szakmát tanulni, pedig nagy igény lenne a mesterek munkájára Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, megyénkben lényegében már minden alapszakmában szakemberhiány van. 

– A probléma többrétű. Egyrészt folyamatosan csökken a szakmát tanulók száma, és ez a Jászságra éppúgy jellemző, mint a Nagykunságra vagy a Közép-Tisza-vidékre, vagyis a megye egészére. Ez egy olyan gond, amellyel komolyan kell foglalkozni. 

Az intézmények mellett a kamarának és a szülőknek is komoly felelősségük van a tekintetben, hogy a szakmát tanulók száma növekedjen, ellenkező esetben nagyon egyoldalú gazdaság fog kialakulni. 

– Be kell látni, azzal nem oldódik meg a helyzet, hogy a fiatalok középiskolát, technikumot végeznek, színe-javuk be tud ugyan kerülni a felsőfokú intézményekbe, akik viszont nem, a munkaerőpiac nem garantálja, hogy ők is tudnak saját képzettségüknek megfelelő munkát találni, szakmunkás állásokra viszont nem szívesen jelentkeznek. 

Érdemes lenne már a pályaválasztásnál megkímélni őket a csalódástól, és inkább a munkaerőpiac olyan területére irányítani őket, ahol reális esélye van az elhelyezkedésnek, ahol hiány van jó szakemberekből. 

– Másik nagy gond, hogy szakmát tanulni jellemzően a nagyon gyenge felkészültségűek jelentkeznek. Nincs presztízse a szakmunkának. Egyre növekszik az alulképzettek száma, belőlük kellene magasan kvalifikált szakmunkásokat képezni, ami nehezen kivitelezhető, és ez a jövőben újabb komoly problémákat vet majd fel. Gondoljunk csak bele: a technológia fejlődése miatt a piaci igény fokozatosan a magasabb felkészültséggel bíró szakemberek, szakmunkások irányába tolódik el, miközben az egyre képzetlenebb réteg kerül túlsúlyba a szakmát tanulók között – fejtette ki a kamarai elnök. 

– Az én gyerekkoromban még rangot jelentett, ha valaki mondjuk géplakatosnak tanult, és elismerés is övezte az iparostanulókat. Manapság pedig lesújtóan nyilatkoznak a szakmát választókról, mondván, hogy „csak” iparostanulónak alkalmas. 

Így nem véletlen, hogy hiányszakmákról beszélhetünk még a nálunk húzóágazatnak számító gépiparban is. 

– Mesterképzésre is 5–6 jelentkező van manapság, míg 1995-ben a csúcs az volt, hogy 191 mestert avattunk. Micsoda különbség! Egy jó szakma pedig felér egy üzemmérnöki diplomával. 

Dr. Sziráki András arról is beszélt, hogy Németországban egy üzemmérnök szemrebbenés nélkül lemegy és beáll a szerelősorra, ha pillanatnyilag nincs végzettségéhez illő munkalehetőség, nálunk erre viszont nem kaphatók az emberek. 

– Ha most valakinek gázszerelőre, villanyszerelőre van szüksége, akkor jó esetben fél éven belül kap embert a munkára… És vannak panaszok is, hogy a szakemberek nem úgy végezték a feladatot, ahogy elvárható lett volna. 

A mai napig előfordul, hogy az előleget is felveszi, utána pedig nem találni az iparost. Nem ez a jellemző, de egy-egy ilyen példa is rossz fényt vet az adott szakmára. 

Dr. Lits József, a VOSZ megyei elnöke is szembesül a szakemberhiánnyal. 

– A kereskedelemben és az építőiparban gyakorlatilag nonstop munkaerő-felvétel van. A vendéglátásban a kényszerűségből bezárt éttermek újranyitása is kétségessé vált, mivel az akkor szélnek eresztett dolgozók helyére most nem találnak munkaerőt. Az építőiparban pedig a szakemberek már olyan magas bért várnak el, hogy az szinte nevetséges, bár előbb-utóbb bizonyára visszaállnak a fizetések a reális szintre. De számos egyéb területen is folyamatosan keresik a munkaerőt – osztotta meg tapasztalatait a megyei VOSZ-elnök.

 

Jobb helyzetben van az agrárium

Bár a termelők gyakran panaszolják, hogy időszaki munkákra nehéz embert találni, Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint az a gazdálkodó, aki megfizeti a dolgozókat, és folyamatosan biztosít is munkát az alkalmazottaknak, az talál jelentkezőt az állásokra. Főként ott jó a helyzet, ahol a növénytermelés mellett állattartással is foglalkoznak, mivel ott a gazdaság egész évben igényli a munkaerőt. Van olyan réteg is, akik jellemzően alkalmi munkákat szoktak vállalni, az időszaki feladatokra őket kell megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában