Statisztika

2022.05.23. 11:25

Szolnokon is megnőtt a diákok munkakedve az szja-mentességnek köszönhetően

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a diákmunkákra az elmúlt időszakban annak köszönhetően, hogy a tanulók keresetét nem terheli a tizenöt százalékos jövedelemadó. A megyeszékhelyen is jól kivehető ez a trend.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Január elsejétől új adóalap-kedvezményt vehettek igénybe a huszonöt éven aluliak, ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük bejelentett munkaviszonyuk után. Mindez jelentősen megnövelte a fiatalok munkavállalási kedvét országszerte. A megyeszékhelyen is tapasztalható ez az érdeklődés, hiszen több mint kétszeresére nőtt a diákmunkákra jelentkezők száma. 

– Azt tapasztaljuk, hogy a közel húszszázalékos minimálbér-emelkedés és a huszonöt év alattiak szja-mentessége jó hatással van a diákok munkakedvére, mert összességében jóval többet kereshetnek, mint a tavalyi évben – fejtette ki a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet szolnoki irodavezetője, Molnár György. 

A szakértő azt is hozzátette: a gazdaság növekedésének és a kialakult munkaerőhiánynak köszönhetően egyre szélesebb körűvé válik a diákok számára elérhető paletta. 

A közvetítő cégek folyamatosan azon dolgoznak, hogy újabb és újabb lehetőségeket biztosítsanak számukra

– magyarázta az irodavezető. 

– Idén is az áruházi és ruhabolti kisegítőmunkák, a gyorséttermi munkalehetőségek, a könnyebb fizikai munkák, illetve az adminisztratív munkalehetőségek a legnépszerűbbek. Az éves átlaghoz viszonyítva körülbelül három-négyszeres a nyári időszakban foglalkoztatott diákok száma. 

Az szja-kedvezmény először az idén megszerzett jövedelmekre vehető igénybe, vagyis a 2021. december 31. utáni időszakra elszámolt, vagy a megelőző évekre vonatkozó, de 2022. január 10. után kifizetett bevételre vonatkozik. 

A huszonnégy éves Zsolnai Bianka is dolgozik tanulmányai mellett, ugyanis lakáshitellel rendelkezik, melynek törlesztése bizony nem csekély összeget tesz ki havonta. Az adókedvezménynek köszönhetően ötvenezer forinttal nőtt a jövedelme. Ennek hála, a kötelező kiadások mellett alkalma adódott a régóta vágyott kirándulásokra is... 

Jómagam már két éve dolgozom. Tanulmányaim után rögtön munkába kezdtem, most pedig, az állásom mellett újra tanulok. Az adókedvezmény lehetővé teszi számomra, hogy a nagybetűs életben spórolhassak olyan dolgokra, amik számomra fontosak

– fejtette ki az abonyi fiatal. 

– A hitel törlesztése mellett elsősorban az utazásokra gondolok, ezeket ugyanis eddig nem igazán engedhettem meg magamnak, hiszen a rezsim és a lakáshitelem törlesztőjét követően nem sok pénzem maradt egy adott hónapra. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan segítség a korosztályomnak, melynek köszönhetően sokkal könnyebben tudunk előre haladni, fejlődni és leválni a szüleinktől. A saját életemet alapozom meg ezzel. A kedvezmény lehetővé teszi, hogy akár olyan állást is elvállaljak, melynek kevesebb a nettó bérezése, a kedvezménnyel ugyanis reálisabb bért kapok – tette hozzá Bianka. 

Olyanok is akadnak, akik egy időre felhagynak a tanulással, és kihasználják a lehetőséget, hogy magasabb bérért dolgozhassanak. Az elmúlt évekhez képest többen jelentkeznek futárnak, betanított munkásnak, illetve gyakornoknak, vagy épp adminisztratív munkakörökbe. 

– Passziváltattam az egyetemi tanulmányaim, hogy ezt az évet a munkának szentelhessem – fejtette ki hírportálunknak a huszonegy éves Kovács Kristóf. 

– Sokat gondolkoztam azon, hogy külföldre menjek-e egy időre dolgozni, azonban ezzel a lehetőséggel minden ideálissá vált a számomra ahhoz, hogy félretegyek egy kis pénzt. Hiszen nem várhatom el a szüleimtől, hogy ők finanszírozzák örökké az életemet... Ezért most egy teljes évre abbahagytam a szegedi tanulmányaimat, és adminisztratív munkakörben helyezkedek el – mesélte a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában