Jászkunság

2022.06.14. 06:55

Áprilisban és májusban is védekezni kellett a komolyabb jégverés ellen

Az utóbbi hetekben az ország különböző pontjain lecsapó igencsak komoly viharokról, jégesőkről lehetett hallani. Nem egy helyen jelentős kárt tett épületekben, mezőgazdasági területekben az ítéletidő. Bár szűkebb hazánkat elkerülték a legdurvább időjárási jelenségek, a jégkármérséklő rendszernek (JÉGER) megyénkben is akadt dolga májusban, de már áprilisban is.

Kovács Berta

Fotó: Sóki Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert, amely ezzel ötödik védekezési szezonját kezdte meg. A védekezési időszak minden évben április 15-étől szeptember 30-áig tart. 

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer 2018-ban kezdte meg működését. 

Kiépítéséhez a Vidékfejlesztési Programban biztosítottak 1,8 milliárd forintot. A NAK által működtetett rendszer finanszírozása azóta az Agrárminisztérium közreműködésével, az agrárkár-enyhítési alapból történik. 

Az idei jéghelyzetről, a megyei generátorok működtetéséről Hubai Imre Csabát, a NAK megyei elnökét kérdeztük. Mint megtudtuk: nem meglepő módon megyénkben is szükség volt a generátorok bekapcsolására. A meteorológiai helyzetet tekintve, áprilist helyi kialakulású zivatarok jellemezték, melyek miatt szinte minden nap üzemeltek az ország valamely részén a generátorok – derül ki a NAK megyei szervezetének tájékoztatójából. 

Májusban több helyen alakultak ki jégveszélyes zivatarok, szupercellák az országban. Szinte egymást követték a frontok, melyek mentén több napon keresztül jöttek létre heves zivatarok. Az állandó és hatékony védekezés mellett is több helyen fordult elő nagy mennyiségű, de kisebb méretű jég. Az adott időszak alatt az időjárás áprilisban hét napon, míg májusban huszonegy napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. 

Országos szinten az előző évinél több volt a bekapcsolási nap az idén, és a generátorok bekapcsolási időtartama is magasabb volt a tavalyinál. Megyénkben összesen 53 generátor működik, legtöbb (11 darab) a szolnoki járásban.

A generátorokat áprilisban és májusban összesen 25 347 órát kellett működtetni a jégkárok enyhítése érdekében. Legtöbbször a Kunszentmártoni járásban kellett készüléket üzembe helyezni, a két hónap alatt tizenhat bekapcsolást követelt a kialakult időjárási helyzet. Ám egy járásban sem volt, ahol tíz alkalomnál kevesebbszer kellett volna generátort beindítani. 

A generátorok hatása ellenére is volt, hogy jégesőről tettek bejelentést. 

Megyénkben szerencsére mindkét hónapban csak egy-egy esetről kapott jelzést a NAK: április 22-én Öcsödön esett négy percen át kevés, borsó méretű jég, május 3-án pedig Újszászon hullott öt percig búza méretű jég. Ha azt nézzük, hogy országosan áprilisban 31, májusban pedig 108 alkalommal jelentettek jeget, ez igen csekély szám. Múlt hónapban egy alkalommal Bács-Kiskun megyében, két alkalommal pedig Csongrád-Csanád megyében tojás méretű jeget is detektáltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában