Kártékonyak

2022.06.22. 06:55

Gondokat okoz a vadállomány a Jászkunságban

A tél sem volt a igazán hideg, csapadékból is alig jutott térségünkbe, így az apróvadállomány a Jászkunság több pontján is könnyebben hozzáfért a napraforgó- és kukoricaszárhoz, megrágva azt. A mezőgazdászok és a vadászok folyamatosan egyeztetnek a témában, kompromisszumos megoldást keresve.

Kovács Berta, P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztrációfotó / Shutterstock.com

Az apróvadak több földön, leginkább a kukorica és napraforgó szárát megrágcsálva okoznak kárt. A kevés csapadék miatt a növények lassan nőnek, így az állatok még nagyobb problémát generálnak. Ideális körülmények között két-három hét alatt, még áprilisban megerősödik annyira a szár, hogy a nyulak nem tudnak tetemesebb kárt okozni.

Ahogy arról a Földvári Hírlap is beszámolt, Tiszaföldvár környékén a gazdák a helyi vadásztársasághoz fordultak, hogy mit tehetnének az őzek ellen. A szakemberek illatosított vadriasztókat helyeztek ki, de néhány nap múlva már nem bizonyultak hatásosnak.

A termelők attól tartanak, hogy a vad a földre szokik és a kukoricacsöveket is kóstolják, rágcsálják majd, tovább pusztítva az értékes növényeket.

A vadászok és gazdák folyamatosan egyeztetnek a probléma kapcsán, mindenki számára elfogadható megoldást viszont még nem sikerült találni. A gazdákat az időjárás és a csapadékhiány okozta aszály is sújtja.

A vadásztársaság feladata, hogy megelőzze a vadkárokat, mely teljes mértékben szinte lehetetlen. A kártérítés szakértői becslés alapján történik, a termést viszont láthatóan számos más tényező is befolyásolja. A törzsállomány lecsökkentése sem lenne megoldás, hiszen nehezen regenerálódna, a megfelelő fauna fenntartásához az apróvadak is elengedhetetlenek.

Több vadásztársaságot is megkerestünk a témában, a konfliktushelyzetre hivatkozva azonban elutasítottak minket, végül kérdéseinkre Kasuba András, az Országos Magyar Vadászkamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi szervezetének titkára válaszolt.

Nem egyszerű a helyzet, a termelőnek is védekezni kell, a vadásztársaság, ahol tudomásukra jut az eset, riasztóanyagokat helyez ki. Ebből kifolyólag a vélemény is kettős, sokan viszont csak az állatokat hibáztatják a károk miatt, pedig az időjárás, illetve egyéb tényezők ugyanolyan befolyással vannak a termésre

– mondta.

A vad nemzeti tulajdon, nem pedig káros rágcsáló, az állománygyérítés meghatározott szabályok szerint működhet.

Folyamatosan téma a gazdászok és vadászok között a károk megelőzése, a mindenki számára elfogadható megoldást még nem sikerült megtalálni 

– tette hozzá Kasuba András.

Vonzza a nyulakat a napraforgó, a nedvesebb növényeket keresik

– A nyulak kártétele csak helyi szinten van jelen megyénkben, de ahol igen, ott nagy kárt tudnak okozni – nyilatkozta megkeresésünkre Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Aszályos időben a nedvesebb növényeket keresik, azokat megrágják. Valamiért vonzza őket a napraforgó, bár ennek nem tudjuk az okát. Erre a problémára nem könnyű hatékony megoldást találni, de együttműködünk a vadásztársaságokkal, és ha olyan súlyos a gond, lehetőség van a nyulak kilövésére is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában