Magyarok Kenyere / Galériával

2022.07.30. 19:55

Száznégy tonna búzát ajánlottak fel idén a jászkunsági gazdák

Idén Kunhegyes az egyik házigazdája – Jásztelek mellett – megyénkben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak. A városban szombaton, nagyszabású program keretében tartották meg a már hagyományos búzagyűjtő- és összeöntő ünnepséget.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszöntőjében óriási sikerként könyvelte el az idei akciót annak tükrében, hogy a súlyos aszály miatt rengeteg nehézséggel kell megküzdenie a gazdatársadalomnak.

– Fáradhatatlan tevékenységük arra ösztönöz bennünket, hogy kitartó munkával bármilyen kihívással képesek vagyunk megbirkózni.

A megyebeli gazdálkodók küzdeni tudását kiválóan példázza, hogy idén összesen 104 tonna búzát ajánlottak fel, amivel toronymagasan élen járnak a megyék összevetésében.

– Ebből az látszik, hogy még az ilyen vészterhes időkben is szívügyüknek tekintik, hogy segítsenek a határon túli rászorulóknak. Óriási köszönet illet minden felajánlót! – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba.

A NAK megyei elnökének nyitógondolatait követően a karcagi Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület lovasbemutatója következett.

Szabó András kunhegyesi polgármester arról beszélt, hogy míg tizenkét éve „csak” 10, addig tavaly már 110 tonna búzát ajánlottak fel a gazdák, ami hatalmas előrelépés, és így immár százezer szegény család asztalára kerülhet friss kenyér az összefogás révén.

– Az elmúlt években egy olyan kiszámítható, biztonságos fejlődés ment végbe, ami gyarapodást, fejlődést hozott a teljes magyar agráriumba – ezt már dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondta. Kiemelte: minden eddiginél nagyobb szükség van most az összefogásra, egymás segítésére, felelősségvállalásra, hogy az elért eredményeket megvédhessük. Ebben a magyar kormány továbbra is a józan ész és racionalitás politikáját követi.

Sok olyan csatát megvívtunk már, ami az agráriumból élők megsegítésére irányult, de most a gazdák egymás közötti szolidaritása is elengedhetetlen a túléléshez, az esetleges újrakezdéshez.

– Kormányzati szinten ezért alakult meg az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs. Amikor háború dúl a szomszédunkban, energiaválság, éhínség fenyeget, akkor a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, többek között a Magyarok Kenyere program sikeréből. A kormány érti és érzi a mostani helyzetet, felelősséggel képviseli a magyar gazdák érdekeit – jelentette ki a politikus.

Dr. Szapáry György nagykövet, a nap díszvendége az összetartozás fontosságára reflektált.

– Az összefogást ünnepeljük a búzaösszeöntéssel. Az összetartozás bölcsője a vidék, ahol a búza terem, és ebben önök példát mutatnak – szögezte le a nagykövet.

Az ünnepségen Szilágyi Domokos Új kenyér című versét Kavisánszki Csongor János kunhegyesi tanuló előadásában hallgathatták meg a jelenlévők.

– Az idei 104 tonna búzafelajánlásból szociális és gyermekintézmények, kórházak, rászorulókat támogató karitatív és egyházi szervezetek részesülnek, hogy senki ne éhezzen a Kárpát-medencében – húzta alá Hubai Imre.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a Magyarok Kenyere programmal arra tettünk vállalást, hogy gabonával segítünk minden magyar embert, hogy senkinek ne kelljen éheznie.

– Köszönet minden akcióban résztvevőnek, hogy ezeket az adományokat évről évre összegyűjtik, és eljuttatják a malomba, majd a megőrölt lisztet a rászorulóknak. Ebben a megyei önkormányzat és a kormányhivatal segítségére továbbra is számíthatnak – emelte ki Hubai Imre.

Ezt követően a kunhegyesi Hajdina Citerazenekar és Búzavirág Népdalkör műsorának tapsolhatott a közönség.

Mint megtudtuk: megyénkből 767 gazdálkodó csatlakozott a programhoz. Az adományokból egy jelképes mennyiséget járásonként elkülönítve, fogatokon gördítettek be a helyszínre, és ezt öntötték össze egy dézsába a járások képviselői. A búzát Koltavári Attila katolikus plébános szentelte meg és Nagy Kálmán református lelkész áldotta meg.

Elismerésekkel jutalmazták a Magyarok Kenyere program megyei támogatóit, majd az MH Légierő Zenekar Szolnok adott koncertet.

Már hagyomány, hogy minden évben más-más település a Magyarok Kenyere program megyei házigazdája, így például jövőre Tiszafüred lesz a kenyérünnep rendezője. A rendezés jogát jelképező péklapátot Madarasi Imre, a Kunhegyesi Gazdakör elnöke nyújtotta át Ujvári Imre tiszafüredi polgármesternek. 

A nap zárásaként a tiszaörsi csikósok tartottak bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában