Jásztelek / Galériával

2022.08.07. 15:29

Több mint száz mázsa búzát adományoztak a jászsági gazdák a Magyarok Kenyere programban

A felszólalók az összefogás fontosságát hangsúlyozták.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Búzagyűjtő- és összeöntő ünnepséget tartottak a falunap keretében vasárnap Jásztelken. Ebben az évben a jászsági település volt az egyik házigazdája – Kunhegyes mellett – a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak megyénkben. A Jászságból 178 gazdálkodó 106 mázsa búzaadományt ajánlott fel a rászorulók megsegítésére.

– Az ország határain túl dúló háború okozta gazdasági nehézségek, a rendkívüli aszály és a pandémia következtében felborult világrend ellenére a gazdák Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden eddiginél nagyobb számban csatlakoztak a karitatív programhoz – emelte ki megnyitó beszédében Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke. 

Az eseményen Tóth Nóra, a házigazda település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett, hogy Jásztelek évek óta a búzagyűjtés központja, a környékbeli gazdák ide hozzák felajánlásaikat és adják át a rászorulók részére. Az összefogás fontosságát hangsúlyozta Pócs János, a térség országgyűlési képviselője is. 

Az új kihívások új lehetőségeket jelentenek. Soha nem látott összefogásra van szükség a nehéz időkben

– mondta a honatya. 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke úgy fogalmazott: minden nehézség ellenére ünnep ez a mai nap a lelkünkben, mert együtt vagyunk, van hitünk, erőnk és kitartásunk. 

Az adományokból egy jelképes mennyiséget fogaton gördítettek be a helyszínre, majd ezt egy nagy dézsába öntötték a települések képviselői. A búzát Ivancsó István esperesplébános szentelte meg. 

Az ünnepségen Magyarok Kenyere elismerésben Szűcs Márton, Kovács Józsefné, ifj. Nagy Mihály, ifj. Darázs István és Terjéki Balázs gazdálkodók részesültek. Jövőre Nagykörű lesz a jótékonysági program egyik megyei házigazdája. A rendezés jogát jelképező péklapátot Ivanics Balázs, a NAK megyei alelnöke adta át Túri Tibornak, Nagykörű polgármesterének. Az ünnepséget kulturális műsor színesítette, melyben közreműködtek a helyi óvodások, a Jásztánc Alapítvány néptáncosai, az Akácvirág Népdalkör, valamint Kerekesné Vas Mária és Balogh József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában