Gazdaság

2022.11.02. 19:55

Továbbra is jól teljesít az ipar a Jászkunságban

Különösen az első negyedév sikerült jól a vállalkozásoknak.

Kovács Berta

A megyebeli társas vállalkozások többsége a kereskedelemben, illetve az ipar területén tevékenykedik

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Hazánkban 2022. június végén 1,9 millió vállalkozást tartottak nyilván, valamivell többet, mint egy évvel korábban. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében 57 ezer vállalkozás működött, jórészt önálló vállalkozók. Szűkebb régiónk gazdasági szervezetei az I. félévben 95 milliárd forint értékű új beruházást hajtottak végre, zömében az iparban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első féléves, megyei bontású összefoglalójából.

A megyénkben működő vállalkozások nagyobb részét önálló vállalkozóként, kisebb részét társas vállalkozásként tartotta számon a KSH. Az előbbiek száma egy év alatt három százalékkal, az utóbbiaké egy százalékkal nőtt.

Ezer lakosra a megyében százötvenhét regisztrált vállalkozás jutott, az országos átlagnál alacsonyabb vállalkozási kedv az év első felében viszont az egy évvel korábbihoz képest emelkedett. 

A társas vállalkozások hetvennégy százalékát kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma közel három százalékkal emelkedett, a huszonkét százalékát képviselő betéti társaságoké négy százalékkal fogyott. Részvénytársaságból 1,2 százalékkal működött több, mint 2021. június végén. A társas vállalkozások közül csak harminckettő olyan működött, amely 249 fő feletti létszámmal dolgozott. 

Azt azonban nem mondhatjuk, hogy minden szinten egyértelmű volt a vállalkozások gyarapodása, mivel az első félévében a társas vállalkozások hat százaléka került csődeljárás, kényszertörlés vagy felszámolási eljárás alá. 

Idén június végén 2,2 ezer egyéni vállalkozás is szüneteltette a tevékenységét. 

Főtevékenységük alapján – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – a társas vállalkozások a kereskedelem, az építőipar, a tudományos és műszaki tevékenység, valamint az ipar területén, az önálló vállalkozók a mezőgazdaság és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágakban tevékenykedtek leginkább. 

Az év elejei jelentősebb élénkülést követően 2022 második negyedévében visszafogottabb volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdasági szervezetek fejlesztési aktivitása. A szervezetek első félévi kilencvenöt milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Országosan ennél kisebb, 6,9 százalék-os növekedés történt. A beruházások ötvenöt százalékát a legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték.

A gazdasági társaságok teljesítménye egyenetlen képet mutat.

A fejlesztési források legtöbbjét, mintegy felét felhasználó feldolgozóiparban 0,9 százalékkal mérséklődött a teljesítések volumene. Ebben a gazdasági ágban az elektronikai iparban, az élelmiszeriparban, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén történtek a legnagyobb értékű tárgyieszköz-befektetések. Az adatok azonban azt mutatják, sok vállalkozás egyelőre még nem tudott hasznot elérni a beruházásokkal.

A teljesítményérték 11 százaléka a mezőgazdaságban, 7,8 százaléka a kereskedelemben realizálódott, bár ez utóbbinál egy év alatt tizenhét százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A teljesítések harminchét százalékát adó építési beruházások is mérséklődtek. 

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére a megyei székhelyű szervezetek az év első felében 1,6 milliárd forintot költöttek, reálértéken mérve kevesebbet, mint tavaly ugyanezen időszakban. 

Megyénk húzóágazatában, az ipar területén a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adatai alapján az ipari termelés értéke 1510 milliárd forint volt az első félévben. Ez az országos kibocsátás 5,9 százalékát jelentette, ami nem lebecsülendő eredmény. Megyénkben az egy lakosra jutó termelési érték 59 százalékkal nagyobb volt az országos átlagnál.

Az első negyedév

Évek óta folyamatosan emelkedik a megye ipari termelése. Ez a folyamat 2022-ben is folytatódott. Érdemes viszont megjegyezni, hogy ha negyedéveket vizsgálunk, árnyalódik a kép, mivel az említett idei növekedés egyértelműen az első negyedév eredménye. A második negyedévben már csökkent az iparunk teljesítménye. A növekedés motorja a kibocsátás negyvennégy százalékát adó elektronikai ipar volt, amelynek teljesítménye tizenkét százalékkal bővült. Az ipari értékesítés közel négyötödét adó export 8,1, a belföldi eladások tizenhét százalékkal nőttek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában