Havi bruttó

2023.01.19. 15:30

A Jászkunságban is nőttek a bérek, de messze vagyunk még Budapesttől

Vármegyénk keresetei még elmaradtak az országos átlagtól, bár minden szférában növekedtek a az átlagos havi bérek.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi első három negyedéves adataiból kiderül, országosan a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 504 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 335 ezer forintot tett ki. Szűkebb régiónk jövedelmei változatlanul elmaradnak ettől.

Nézzük a nettó béreket, hiszen ez az, amit a munkavállaló végül is kézhez kap. Ez alapján a Budapest és a 19 vármegye kereseti viszonyait összevető rangsorban Jász-Nagykun-Szolnok vármegye a húsz közül a tizennegyedik helyet foglalja el. Az élen, nem meglepő módon, a főváros áll 413 ezer Ft/hó nettó keresettel. A második helyet Győr-Moson-Sopron birtokolja 346 ezer Ft/hó havi nettó átlagjövedelemmel. Vármegyénkben viszont ennél jóval kevesebbet kapnak kézhez a dolgozók, de ez még mindig kedvezőbb, mint a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol csupán 238 ezres nettó bérekkel számolhatnak átlagosan az ott élők.

A múlt év első kilenc hónapjában Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkeresete 407 ezer, a nettó 271 ezer forint volt. 

A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 16 százalékkal volt több, mint a 2022-es év hasonló időszakában. A növekedés üteme viszont elmaradt az országostól, az alkalmazottak 19 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A bruttó keresetek a versenyszférában 14 százalékkal, 413 ezer forintra, a költségvetési szférában 22 százalékkal, 402 ezer forintra emelkedtek.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 18, a szellemieknél 15 százalékkal nőtt. előbbiek átlagosan bruttó 332 ezer, az utóbbiak 520 ezer forintot kerestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában