Statisztika

2023.01.17. 15:00

Egyre többen, de még mindig kevesen mernek vállalkozásba fogni a térségben

A Központi Statisztikai Hivatal idén is megvizsgálta az előző évet.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció / Shutterstock.com

Múlt évben vármegyénkben ezer lakosra 156 vállalkozás jutott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal összefoglalójából, mely a tavalyi év első három negyedévét veszi górcső alá. Ez az országos átlagnál alacsonyabb vállalkozási kedvet mutat, bár a hajlandóság az adatok alapján az egy évvel korábbihoz képest emelkedett.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 2022. szeptember végén 56 ezer vállalkozás működött. Nagyobb részüket – 46 ezret – önálló vállalkozóként regisztrálták, a többi társas vállalkozásként működött.

A társas vállalkozások meghatározó részét, 75 százalékát képező korlátolt felelősségű társaságok– Kft.-k– száma mintegy 3 százalékkal emelkedett, a 22 százalékot kitevő betéti társaságoké–Bt.-k– pedig mintegy 4 százalékkal csökkent. Részvénytársaságból 3,7 százalékkal volt több a nyilvántartásban, mint az előző év szeptember végén.

A társas vállalkozások 90 százaléka legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 főnél nagyobb létszámú vállalkozásból csak 32 működött vármegyénkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában