Mezőgazdaság

2023.01.13. 06:55

Problémát okoz az enyhe tél, hiányzik a hótakaró a jászkunsági földekről

A mostani tél sokkal enyhébb az átlagosnál, pedig az őszi vetésű növényeknek hosszabb ideig tartó hótakaró lenne ideális. Bár az pozitívum, hogy az igencsak aszályos év után jelentős csapadék áztatja a földeket, van, ahol már nem is hiányzik több. Azt viszont megsínylenék a gyümölcsösök, ha idén is akkor köszöntene be a fagy, amikor már tavaszodik.

Kovács Berta

A csapadék és az enyhe idő a gyomoknak is kedvez – mutatja Rigó András besenyszögi gazdálkodó

Fotó: Mészáros János

A Besenyszög határában gazdálkodó Rigó András örül a csapadéknak, bár hangsúlyozza, elkelne a hideg és a hó is. 

– A mostani időjárásnak a szántóföldeken még nem nagyon tapasztaljuk a hátrányait, de ezen a télen egyelőre nagyon szélsőséges ez a meleg. Az semmiképp nem jó, hogy látni, a fák már rügyezni kezdtek. A kétszikű gyomok, melyek egyébként nem tolerálják a fagyot, nagyon elszaporodhatnak, most is élnek és virulnak. Ha később sem köszönt be az igazi hideg, átvészelik a telet és tavasszal gondot okoznak.

A kártevők sem pusztulnak, így nagyon meg fogja emelni a védekezés költségeit, ha plusz vegyszerezést kell beiktatni, egyébként is drágul minden. 

– A növényi állományok elfogadhatók, a később vetettek is behozták a lemaradást. Ősszel, szeptember végén, október elején hullott említésre méltó eső, utána több mint másfél hónap viszont csapadékmentes volt, tehát a vetési munkákat el tudtuk végezni – fejtette ki a gazda. Elmondta, náluk szikes, kötött a talaj, most nagy sár van, itt-ott mutatóban megáll már a víz, de ha pár napig nem esik, az el fog tűnni.

Tiszasülyön sem örülnének a gazdák a több csapadéknak. 

– Hallani, hogy sokan úgy vélik, elkelne még eső, de a környékünkön agyagos a talaj, itt már többfelé megáll a víz – mutatott rá Oláh András termelő. 

– A vetésekkel egyébként nincs gond, a később vetettek is kikeltek, jól telelnek. Most mindenki a havat hiányolja, de annak is akkor lenne jelentősége, ha kemény fagyok lennének, amitől védeni kell a vetést. 

Az őszi esők egyébként a vármegyében jót tettek a vetéseknek. Ezt már Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke mondta hírportálunknak. 

– Az őszi gabonák szempontjából múlt év szeptemberétől az időjárás tartós megváltozásának hatása kedvezőbben alakult az előző időszakhoz képest. Tavaly augusztus 20-tól máig Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 230–280 milliméter csapadék hullott le. A nagy szárazság után a csapadék kedvező hatása miatt jó minőségű talajmunkát – szántást, mélylazítást – tudtunk végezni. A kedvező őszi csapadék hatására az őszi gabonák és az őszi káposztarepce kikelt és kellően megerősödött. Az őszi gabonák – őszi árpa, rozs, tritikálé, őszi búza – nagy része bebokrosodott, kedvező fejlettséggel várta a telet – mutatott rá Hubai Imre Csaba. 

A mediterrán hatás következtében a tél ezen időszakáig három-négy olyan nap volt, amikor –3 és –9 fokra hűlt a levegő. Ez a hideghatás nem elegendő a gabonák biológiai igényének! 

– Sajnos a napközben mérhető +6 fok feletti hőmérséklet és az éjszakai fagyok elmaradása nem kedvez a gabona élettanának. Szükség lenne legalább három-négy hétig tartó fagyos időszakra a jó minőségű, magas sikértartalmú gabonaterméshez. A termőtalajban tárolt vízkészlet időarányosan megfelelő, de nem pótolja térségünkben az elmúlt két év legalább 300–400 milliméternyi csapadék elmaradását – emelte ki.

Veszélyes lehet a korai rügyfakadás

– A szőlő és a gyümölcsfák is hátrányt szenvednek a langyos időben, mivel a növényekben megindul a nedvkeringés és a korai kitavaszodás hatását jelenti számukra, ami a későbbi fagyok esetében jelentős kárt okozhat – mondta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

– Kicsalja a rügyeket, visszaveti a növény fejlődését, fagykár keletkezik. A növényállomány biológiai igényeinek egyedül a kedvező csapadékmennyiség jön jól. A szakember a fatörzsek lemeszelését javasolja a termelőknek, ez ugyanis védi a napfénytől és akadályozza a törzsek felmelegedését. Ezzel elejét vehetik annak, hogy a nagy hőingadozások következtében berepedezzen a fatörzs, a résekben ugyanis meg tudnak telepedni a különféle károsítók, gombák. Ha későn, kora tavasszal érkeznek meg a fagyok, a már kibukkanó termőrügyek elfagynak, így fagykár sújtja a gyümölcsösöket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában