Ingatlanpiac

2023.02.28. 06:55

Akár 450 ezer forintot is elkérnek egy lakás négyzetméteréért Szolnok legdrágább utcájában

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy jó állapotú belvárosi ingatlant szeretne most venni.

Kovács Berta

A KSH adatai szerint tavalyelőtt Szolnokon a Konstantin utcában kínálták a legmagasabb áron a lakások négyzetméterét

Fotó: Mészáros János

A lakásárak korábbi, folyamatos drágulási üteme tavaly év végére észrevehetően visszaesett, s ezzel együtt a forgalom is mérséklődött.

Az állami támogatások és az év eleji béremelések még lendítettek a keresleten, ám az új energiaárak bejelentése után már érződtek a megtorpanás jelei, bár az energiaigényesebb lakásoktól sokan igyekeztek megszabadulni. A mérséklődő kereslet árlehúzó ereje azonban nem mutatkozott meg szembetűnően.

Persze spórolni még így is tudtak a potenciális vevők. Az sem mindegy ugyanis, hol, melyik városrészben nézték ki maguknak álmaik otthonát, hiszen akár utcánként is jelentős különbségek lehetnek a vételárban. Mindez tetten érhető volt az ország tizenegyedik legnagyobb településén, Szolnokon is.

A Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 362 015 forintot kértek Szolnokon egy négyzetméternyi lakó­ingatlanért. Bár jelentős a szórás az ingatlan típusa, kora, elhelyezkedése alapján is, ez utóbbiról ritkán láthatunk statisztikákat. A KSH nemrég megjelent kiadványa, az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005–2021 adatsoraiból azonban kiderül, melyek voltak Szolnok legdrágább utcái az előző esztendőben. Az adatok alapján a Konstantin utca vezeti a listát, a második legdrágább a Kazinczy utca volt, míg a „bronzérem” a Tófenék utcának jutott.

Ha a tavalyi vármegyei bontású KSH-adatokat nézzük, 2022 harmadik negyedévében az Észak-Alföldön egy vármegyében található használt lakás ára átlagosan 29,9 millió forint, négyzetméterárakat tekintve pedig 506 000 forint.

Ingatlanértékesítők szerint Szolnokon a belvárosi, 2-3 szobás, jó állapotú, szigetelt lakások voltak nagyon kelendőek.

Nagyon olcsón is kínáltak ingatlanokat

Egy internetes ingatlanportál szerint a 2022-ben piacra kerü­lő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei, Jászfelsőszentgyörgyön található, nyolcvan négyzetméteres, felújítandó vályogház.

Ennek ára mindössze négyszázötvenezer forint volt.

Az ennyire kedvező árak láttán mindig érdemes feltenni a kérdést, milyen állapotú maga az épület, mekkora ráfordítással oldható meg, hogy a vevők elfogadható körülményeket teremtsenek benne a lakhatáshoz. Ezeket tehát együttesen kell mérlegelni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában