MEZŐGAZDASÁG

2018.03.21. 07:00

A kései hó és fagy hátráltatja a tavaszi munkák indítását a Jászságban

A gazdák remélik, gyorsan elolvad a hét végén leesett hó. Egyelőre csak némi kellemetlenséget, illetve nagyjából egyhetes csúszást okoz a mezőgazdasági vállalkozásoknak az extrém időjárás. Újabb havazások vagy esőzések érkezésével azonban már a vetésszerkezetet is át kell gondolniuk.

Banka Csaba

Eddig egyhetes csúszást okoz a mezőgazdasági vállalkozásoknak az extrém időjárás

Forrás: Shutterstock

– A március elején tapasztalt fagyok idején az őszi vetések fejtrágyázását be tudtuk fejezni – mondta Held Tamás, a jászárokszállási Kossuth 2006 Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Legalábbis ott, ahol nem voltak belvizes foltok a határban. A hétvégi havazás azonban már egyértelműen hátráltatja a tavaszi munkák indítását.

A szakember elmondta, mostanra már a talaj-előkészítő, illetve vetési munkákat tervezték a tavaszi árpának és a vetőmagborsónak kijelölt táblákon. A munkagépek indítására természetesen esély sincs a következő napokban.

– Nagy valószínűséggel a tavaszi árpáról le kell mondanunk idén – tette hozzá. – Szerencsére ez nem jelent komoly változást, mert nem nagy területen számoltunk a kultúrával. A vetőmagborsót viszont kettőszáz hektáron szeretnénk elvetni, így annak kimaradása már negatívan érintené a társaságunkat.

– Szerencsére eleve olyan területeken jelöltük ki a vetést, amelyek olvadás után a leggyorsabban válnak alkalmassá a talajmunkákra. Azért is bizakodunk a gyors időjárás-változásban, mert a fénymag vetésével sem szeretnénk sokat csúszni.

– Sem árpa, sem pedig borsó vetésével nem számoltunk idén, így türelmesen várjuk a tavasz érkezését – mondta érdeklődésünkre Szabó János, a Felsőszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

– Szükség van a csapadékra, azonban annak eloszlása sajnos ad fejtörést a mezőgazdasággal foglalkozók számára. A hónap elején sikeresen befejeződött a fejtrágyázás, de a tavaszi kultúrákhoz egyelőre nem tudunk megfelelő talajt készíteni. Számunkra a legfontosabb, hogy a kukorica, illetve a napraforgó vetésének idejére, nagyjából április közepére elvégezhessük a szükséges munkát.

Szabó János elmondta, hogy a jászfelsőszentgyörgyi határban a burgonya vetése esedékes volna ezekben a napokban, a tervezett mennyiség földbe juttatásához elég volna két-három nap. Abban reménykednek, hogy a „böjti szelek” elvégzik feladatukat, és annyira felszárítják a földet, hogy azokra rámehetnek a munkagépekkel.

Fontos munka lesz a jobb idő beköszöntével a dűlőutak rendbetétele is. Held Tamás kiemelte, hogy a szántás megkezdése előtt a legelső és legfontosabb feladatuk az lesz, hogy az „elhasználódott” utakat járhatóvá tegyék munkagépeik számára.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában