KÖZGYŰLÉS

2018.02.22. 20:23

Tizenegymilliárd forintot fordít fejlesztésekre idén Szolnok

A mindenkori közgyűlés talán legfontosabb ülése az adott esztendő költségvetésének tárgyalása. Csütörtökön szintén az idei évre tervezett büdzsé szolgáltatta a legtöbb képviselői hozzászólást.

Mészáros Géza

Az előterjesztésben foglalt számok szerint ez évben mintegy huszonhárom­milliárd forintból gazdálkodik a megyeszékhely. Ez az adat jelenik meg a bevételi és a kiadási oldalon is, ami szerint – a 2015-ös állami adósságátvállalásnak (2,3 milliárd forint) köszönhetően – immáron a harmadik esztendeje nullszaldós, azaz hitelmentes és egyéb visszafizetési kényszer nélküli a költségvetés.

A huszonháromból közel 11,3 milliárd forintot fordíthat a város fejlesztésekre, városrehabilitációra. Sőt, a képzett (cél)tartalék hozzávetőlegesen hatszázmillió forint, ami az önerővel terhelt beruházásokhoz szükséges saját forrásokat biztosítja majd.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, jelenleg ötven elindított fejlesztési projekt fut a településen, ezek többsége ráadásul százszázalékos támogatottsági intenzitású.

További harminckettő tervezési fázisban van, és összességében mindez mintegy tízmilliárd forintos városrehabilitációt jelent – derült ki a megyeszékhely közgyűlésének tegnapi ülésén.

A fejlesztések nem csupán a városlakók komfortérzetére szolgálnak, hiszen jelentős a humán-szociális, a személyi gondoskodást elősegítő program is benne.

A költségvetési tervezetet a közgyűlés majd’ „minden oldalról” felszólaló képviselői támogatták, így talán az is természetes volt, hogy egyhangúlag elfogadták.

Megszavazta a testület a füstködriadó-, illetve a levegőminőség javítására vonatkozó tervet is. A koncepció több fontos intézkedést tartalmaz: indokolt esetben a három és fél tonnánál nehezebb autók kizárhatók a forgalomból, illetve bizonyos üzemek működése is akár korlátozható.

Akár félmillió forint egyszeri támogatást is kaphatnak első lakásuk megvásárlásakor azok a fiatalok, akik a „Szolnok hazavár” program ösztönzésére választják a várost élőhelyüknek. Az elfogadott előterjesztés több, a korábbi programmal kapcsolatos módosítást is tartalmaz.

A tervek szerint az első lakáshoz jutó fiatalok, az önkormányzatnál kérelmezhetik például az eljárás illetékmentességét is.

A szolnoki zsidó hitközség kezdeményezésére „Az elhurcolt zsidókért” nevű emlékkövet állítanak a Hild János téren, korábban e környéken jelölték ki a helyi gettót.

Az emlékkő Szabó Imrefia Béla szobrászművész közreműködésével készül majd el, a város félmillió forinttal járul hozzá a költségekhez. Az erről szóló előterjesztést is egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában