Kőröstetétlen

2017.07.21. 16:25

Tovább szépül Kőröstetétlen és még spórolnak is

A parányi község az elmúlt hónapokban leginkább csodás faluképével hívta fel magára a figyelmet. A megszépülésnek továbbra sincs vége, ám Tetétlenen ezúttal az épületek öltöznek új köntösbe.

Nemrégiben nyert energiahatékonysági pályázatot a Dél-Pest megyei település, ahol négy, közcélokat szolgáló létesítmény javítását végzik a napokban.

– Az összes nyílászárót kicserélték az épületen. Az ablakokon így már háromrétegű üveg van, így az már megfelel az előírásoknak – mutatta be amolyan idegenvezető módjára a helyi művelődési ház és a kisközség szépülését Pásztor Imre polgármester. A település vezetője néhány egyéb tudnivalót is elárult.

– Tizenöt év után hajtunk végre nagyobb volumenű felújítást az épületen, belül tervezzük még a vizesblokkok rendbetételét is – taglalta tovább, s elmondta, hasonló munkálatokat végeztek az iskolán is, a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő pedig várat még magára.

A falu második legnagyobb fejlesztésén jelenleg is kemény munka folyik
Fotós: Hartai Gergely

– A kultúrház oldala tizenhat centiméter vastag külső szigetelést kap, de a padlástér is szigetelési munkálatokon esik át – fejtette ki. Fejlesztés ide vagy oda, Tetétlent leginkább az utcakép miatt csodálják meg az erre járók. Megkérdeztük, honnan a különlegesen kialakított falukép gondolata, s benne a híres tetétleni virágtartó „háromszögeké”.

– A kedvelt virágállványok ötlete Kocsérról származik – leplezte le „titkát” a falu első embere, majd kifejtette:

– Egy alkalommal lefényképeztem az ottani díszeket, és arra gondoltam, nálunk is lehetne hasonlót megvalósítani.

Nem könnyű azonban a díszkészítők élete, az állványok hántolását ugyanis kézi erővel kell végezni, melyre csupán egyetlen eszköz, a „kétkézvonó” áll rendelkezésre. A kemény feladatokat egyébként a közmunkások végzik, ahogyan a fagyűjtést is...

– Begyűjtjük magunknak télire a tűzre való faanyagot, és ha találunk közte olyat, mely bútorkészítésre is alkalmas, akkor azt behozzuk és kiszárítjuk. Amikor pedig a közmunkásoknál nincs nagy hajtás, a rossz időben lehántolják és lefestik a fát, így készítve el a következő tavaszra a kerti bútorokat – meséli a hasznosítás tetétleni formáját a vezető.

Pásztor Imre szerint azonban van még min alakítani a faluban. Nemsokára a buszmegállók rendbetételét tervezi a hivatal, hogy a megannyi utcai dísz mellett ezek is ékesítsék az apró település látképét.

Nagy összeget spórolhatnak

A legfontosabb helyi közintézmények rendbetételére összesen százhárommillió forint áll rendelkezésre, ebből kivitelezésre nagyjából kilencvenmillió forintot fordíthat az önkormányzat. Lényeges, hogy a most folyamatban lévő beruházás az elmúlt évek második legnagyobb támogatott fejlesztése a faluban, mely a kisközség önkormányzati energiagazdálkodását is jelentősen segítheti: Pásztor Imre ötvenszázalékos energiamegtakarítást remél az iskola, a rendelő, a hivatal és a kultúrházon zajló fejlesztésektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!