Jászkunság / Videóval

2023.03.29. 17:08

Ki érti ezt? Tavaszias karácsony után márciusi tél – extrém szélsőségek uralják időjárásunkat

Időjárásunk vitathatatlanul szélsőséges. Emlékezhetünk rá, hogy a karácsonyunk meglehetősen tavaszias volt, most, március végén pedig szinte visszatért a tél, és a megdöbbentően aszályos nyarunkról még nem is beszéltünk...

Rimóczi Ágnes

Szokatlan, de nem példa nélküli a télbe forduló tavasz vármegyénkben: tíz évvel ezelőtt, március közepén például óriási havazás bénította meg a Jászkunság jelentős részét

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros János

Néhány nappal ezelőtt még szinte a nyarat idézte az időjárás, az Országos Meteorológiai Szolgálat szolnoki meteorológiai állomásának adatai szerint március 24-én 23 Celsius-fok felett volt a maximum-hőmérséklet. A hétvége is kellemes időt mutatott, a vasárnapi és hétfői nagy mennyiségű csapadékkal aztán a lehűlés is megérkezett. Az országban több helyen hóesést is regisztráltak, és bár vármegyénkben komolyabb havazásról nem érkezett hír, de több helyről, így például Tiszafüredről is felkerült egy videó a közösségi oldalra a hózáporról.

Bőven volt azonban hó éppen tíz esztendővel ezelőtt. Valószínűleg sokan emlékeznek rá, hogy 2013. március 14-15-én az egész országra rendkívüli időjárás köszöntött, a hófúvásnak köszönhetően több ezren rekedtek az utakon. Ahogy 2013. március 16-án hírportálunkon is beszámoltunk: másfél ezer utas kényszerült a nemzeti ünnepre virradó éjszakát vesztegelve tölteni Szajolban. A vasúti fennakadásból nem lett káosz – elsősorban a rendőrség és a településen élők példás együttműködésének köszönhetően. Akkor a vármegyében több településen részleges áramkimaradásokat okozott a viharos időjárás. 

2020-ban is megviccelt minket a március. Bár abból az időszakból leginkább a koronavírus-járvány „berobbanása” maradt meg emlékezetünkben, felidézhetjük, hogy március 23-án vármegyénk számos területét belepte a hótakaró. Tavaly decemberben bezzeg csak álmodoztunk a fehér karácsonyról. Bár csapadék volt, nem éppen abban a formában hullott, ahogyan azt szerettük volna. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatás szerint az esős november után decemberben és januárban is sok csapadék hullott, nem csoda, hogy folyóink is nem megszokott módon, várakozáson felül áradtak.

És milyen jól jött volna az a víz 2022 nyarán... A mögöttünk hagyott esztendő ugyanis minden bizonnyal a rendkívüli aszály éveként vonul be emlékezetünkbe.

A Kötivízig beszámolója szerint az Alföld középső részén, az igazgatóság 7180 négyzetkilométeres működési területén – tizenegy kiemelt mérőállomásának adatai alapján – 2022-ben csupán 393,5 milliméter csapadék hullott, ami 132,1 milliméterrel kevesebb a sokéves átlagnál (525,6 milliméter). Kétségkívül hiány volt vízből. Hírportálunkon is nap mint nap beszámoltunk a Tisza szüntelen apadásáról. A Szolnoknál regisztrált addigi negatív rekord, a 2003. augusztus 21-én regisztrált –279 centiméteres tiszai vízállás végül megdőlt. Az alacsony vízállás már-már a vármegyeszékhely ivóvízellátását is veszélyeztette. Ráadásul nemcsak a szőke folyót érintette a vízhiány: a Jászság déli csücskét éppen csak érintő Tápió folyó például egyszerűen kiszáradt...

Az, hogy milyen lesz az idei nyár, még nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy az elkövetkező napok időjárása változékony lesz. Az előrejelzések szerint holnap és holnapután akár tizennyolc fok körüli hőmérsékletet is mérhetünk, ugyanakkor többfelé fordulhatnak elő záporok. A jövő hét elején újra visszaesik a hőmérséklet, aztán lassan melegszik az idő, most úgy tűnik, a húsvét kellemes idővel köszönt majd ránk.

Március 29-i időjárási legek Szolnokon

Szolnokon az elmúlt 64 évben ezen a napon mért legmagasabb hőmérséklet +23,1 Celsius-fok volt, melyet 2017-ban regisztrálták. Az abszolút minimum hőmérsékletet 1995-ben mérték, az -2,8 fok volt. Erre a napra vonatkozó átlagos hőmérséklet egyébként +15,2 Celsius-fok volt. A vármegyeszékhelyen 1957. március 29-én mérték a legnagyobb mennyiségű esőzést (11,2 milliméter) és 2012-ban észlelték a legerősebb, 16,65 m/s erejű széllökéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!