JÁSZKUNSÁG

2017.07.21. 17:25

Szeszélyes nyár: most éppen a brutális hőségtől szenvedünk

Az idei nyár felénél tartunk, de már átéltünk rekkenő hőséget, gyors lehűlést, özönvízszerű esőzést és extrém UV-sugárzást is. Az elkövetkező napokban – gyors egymásutánban helyenként és időnként – ezek mindegyike ismét eléri térségünket.

A kánikulában párakapu hűsíti a gyerekeket a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban

Fotó: Mészáros János

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtöktől július 23-án (vasárnap) éjfélig az ország egész területére II. fokú hőségriasztást adott ki. A kánikula ez esetben újra magával hozza a nagyon erős, illetve az extrém kategóriájú UV sugárzást is – erre ugyancsak figyelmeztetik a lakosságot.

– Országszerte folytatódik a kánikula keddig, így Jász-Nagykun-­Szolnok megyében is hőség várható. A csúcshőmérsékletek 35 Celsius-fok fölött alakulnak a megye nagy részén.

„Akár 35–37 fokot is mérhetünk egyes területeken.”

– számolt be honlapunknak a megyében várható időjárásról Berceli Balázs, az Időkép.hu meteorológusa.

– Ugyanakkor szombaton a megye egyes pontjain, a délutáni órákban záporok, zivatarok is előfordulhatnak, melyekből lokálisan nagyobb mennyiségű, akár 15–20 milliméternyi csapadék is lehullhat egy adott területre. Vasárnap már számottevő csapadékra nem számíthatunk, de marad a kánikula.

– A csúcshőmérséklet 35–36 Celsius-fok körül alakul, és a hajnali órákban is egyre kevésbé fog felfrissülni a levegő, ugyanis 20 fok közelében alakulnak a minimum-hőmérsékletek. A jövő hét elején, a jelenlegi számítások szerint, záporos, zivataros idő várható és napról napra csökken majd a hőmérséklet, viszont a kánikula nem szűnik meg. Tehát a 30 Celsius-fok feletti értékek még jellemzőek lehetnek a hét elején is – tette hozzá.

A II. fokú hőségriasztás elrendelésének feltétele egyébként, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymás után következő napon át meghaladja a 25 fokot. Értesítik az egészségügyi intézményeket, mentőszolgálatokat, háziorvosokat, illetve a helyi önkormányzatokat a hőségriasztás mértékéről és időtartamáról.

Ezután már az önkormányzatok feladatai közé tartozik a lakosság figyelmeztetése, illetve a hőséggel kapcsolatos ártalmak elleni védekezés előkészítése. A megyeszékhelyen az utak és járdák locsolása, illetve a város több pontján ivóvízosztásra kerül sor.

 

De hogyan vészeljük át a hőséget a tömegközlekedési eszközökön?

A MÁV tájékoztatása szerint a megye területén, illetve azon keresztül közel száz vonat esetében közlekednek légkondicionáló, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsik. Ezek a 2000-res évek elejétől közlekednek a MÁV vonalain. A vasúttársaság járműparkjában jelenleg országosan közel hatszáz légkondicionáló vagy légjavító berendezéssel felszerelt kocsi van.

Általában a belföldi forgalmú InterCity-kocsik légjavító, míg a nemzetközi forgalomban részt vevő járművek és a korszerű motorvonatok pedig légkondicionáló berendezéssel vannak felszerelve. Mindkét technika pontos szabályozással rendelkezik: 26 fokos külső hőmérsékletnél indulnak be, de legfeljebb 7 fokot hűtenek vissza.

A kánikulában párakapu hűsíti a gyerekeket a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban
Fotós: Mészáros János

Azaz, ha a szabad levegőn például 33 fok van, akkor működésbe lépnek, de a kinti hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a belső hőmérséklet is növekedik úgy, hogy tartja a 7 fokos különbséget. A társaság közleménye szerint nagy melegben a szerelvényeket indulás előtt előhűtik. Amennyiben a légkondicionáló vagy léghűtő berendezés elromlik, és az utas pót- és helyjegye egy meghibásodott hűtőberendezésű kocsiba szól, úgy ebben az esetben átmehet egy olyan kocsiba, ahol működik a légkondi – tudtuk meg a MÁV illetékesétől.

Menkó Mihálytól, a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. forgalmi igazgatójától pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 231 autóbuszból 44 van utastéri klímával felszerelve, ami a teljes állomány közel 20 százaléka. Elmondta, hogy az elmúlt években beszerzett járművek (legyen az új vagy használt) már mind klímaberendezéssel szereltek. A jövőben pedig már csak klímával felszerelt autóbuszok beszerzése valósul meg, ezzel is törekedve a részarány javítására.

Rendszeresen karbantartják

– A buszokon a klímaberendezéseket egy ISO-minősítéssel rendelkező kft. rendszeresen ellenőrzi, fertőtleníti és karbantartja – mondta el honlapunknak Menkó Mihály, a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. forgalmi igazgatója.

– A Járműüzemeltetési és -gazdálkodási Iroda pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a „klímaszezon” előtt az összes berendezés fertőtlenített, üzemkész állapotban legyen. Szolnokon a belvárosi autóbusz-állomáson lévő, valamint a Jubileum téri váróterem is klimatizált – hangsúlyozta Menkó Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!