kék hírek

2020.02.18. 16:30

Ismét „unokázós csalók” próbálkoznak a megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a unokára/hozzátartozóra hivatkozással elkövetett csalások megelőzési lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Police.hu

Forrás: police.hu

A gátlástalan elkövetők nem riadnak vissza attól, hogy akár aktuálisan történő tragédiákra hivatkozva próbáljanak meg pénzt kicsalni a gyanútlan áldozatoktól — hívja fel a figyelmet közleményében a megyei rendőr-főkapitányság.

Így történt ez 2020. február 17-én, amikor Jász-Nagykun-Szolnok megye külterületén, a 4. számú főúton történt baleset kapcsán több személyt megpróbáltak tévedésbe ejteni a csalárd szándékú elkövetők.

A csaló azzal hívta fel az időseket, hogy ő az unokája, és autóval balesetet okozott a 4. számú főúton. Az ismeretlen telefonáló azt kérte, hogy a nagyszülő szedjen össze egy nagyobb pénzösszeget, amivel el tudja intézni a balesetből eredő felelősségre vonást.

A rendőrség kéri, hogy mindenki fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánéletükről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Soha ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az Ön hozzátartozójáról van-e szó!
  • Ellenőrizze a hívás tartalmát! Hívja fel azt a személyt – az Ön által ismert telefonszámán –, akire hivatkozva telefonáltak. Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, akkor próbáljon kapcsolatot teremteni valamelyik közeli hozzátartozójával, ismerősével, és rajta keresztül tisztázza a történteket!
  • Amennyiben továbbra is kétségei van bárkinek a hívás valódiságát illetően vagy a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítsék a rendőrséget a 112 központi segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában