előzetes letartóztatás

2020.04.22. 14:13

A szolnoki kórházban dühöngött egy COVID-19 gyanúval bevitt férfi

A Szolnoki Járási Ügyészség indítványozta a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírójánál egy nagykörűi férfi letartóztatását – tudtuk meg a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől.

Az indítvány szerint a középkorú férfi 2020. április 19-én szabadult egy korábbi, pénzbüntetést átváltoztató szabadságvesztéséből. Otthonába érve, értesítette a mentőszolgálatot, hogy a koronavírus tüneteit észleli magán, ezért őt a nap délutánján beszállították Szolnokra, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet COVID-19 részlegére.

A férfi a kórházban agresszíven viselkedett, szidta az egészségügyet és trágár szavakkal illette a kórház dolgozóit. A vizsgálatok egy részének elvégzése után a férfi úgy döntött, hogy nem várja meg a végét és távozik az épületből. Zárójelentés hiányában azonban a biztonsági őr nem engedte ki és visszakísérte a vizsgálatok helyszínére, ahol ismét agresszív magatartást tanúsított, ezért az egyik beteghordó figyelmeztette, hogy fejezze be és várjon türelemmel.

A gyanúsított ekkor a beteghordó felé lépett és megpróbálta őt ököllel megütni, akinek sikerült az ütés elől kitérni. A sértett ezután lefogta a hőbörgő elkövetőt, amíg a biztonsági szolgálat meg nem érkezett. A beteghordó, mint egészségügyi dolgozó közfeladatot ellátó személynek minősül, ezért a gyanúsítottat a Szolnoki Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként és vette őrizetbe.

Az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye, hiszen többszörösen büntetett előéletű, jelen cselekményét is felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A gyanúsítottal szemben a szökés, elrejtőzés veszélye is megállapítható. Az 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt kihirdetett vészhelyzet idején, a vírushelyzet felszámolásán dolgozó és ezért fokozott büntetőjogi védelmet érdemlő dolgozó sérelmére valósította meg, erre tekintettel szükséges vele szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedés kiszabása.

A Szolnoki Járásbíróság 2020. április 22-én egy hónapra elrendelte a letartóztatását – tájékoztatta hírportálunkat a szolnoki törvényszék sajtóosztálya.

Az ügyészség tudomásul vette a végzést. A gyanúsított és védője azonban elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezett, így a kérdésben az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék mondja ki

majd a végső szót.

 

Ezek is érdekelhetik