A büntető törvénykönyv is módosult a koronavírus miatt

Új törvényi tényállásokkal egészült ki a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a büntető törvénykönyv. Ezek közé tartozik a járványügyi védekezés akadályozása, illetve a rémhírterjesztés. Az utóbbi miatt egy abonyi fiatal ellen is eljárást indított a rendőrség.

Czakó Nóra

A hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és akár eljárást is kezdeményezhetnek

Forrás: Illusztráció/Police.hu

Az egyik, erre az időszakra szóló változás, hogy a Btk. új tényállással egészül ki, mégpedig a járványügyi védekezés akadályozásával. E paragrafusban a jogalkotó büntetni rendeli „a járvány jogilag és hatóságilag is kimondott veszélye esetén hozott vagy alkalmazott intézkedések végrehajtásának aktív akadályozását”.

Ennek értelmében, ha valaki akadályozza a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének meggátlása miatt, illetve a járvány idején elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés teljesítését, valamint a fertőző állatbetegségek vagy növényi zárlati károsítók be- és kihurcolásának, terjedésének elkerülése érdekében hozott intézkedések végrehajtását, az bűntettet valósít meg, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szankció egytől öt évre nőhet, ha e bűncselekményt csoportosan követik el. Halál bekövetkezése esetén pedig kettőtől nyolc évig kerülhet jogerős bírósági döntéssel rács mögé az illető.

Módosult, mégpedig új, második alapeset taglalásával a büntetőjogi kódex rémhírterjesztésről szóló rendelkezése is, melyben az elkövetés helyének hatályát az egész országra kiterjesztik. Ennek oka, hogy különleges jogrend idején a jogalkotó a köznyugalmat a közveszély színhelyétől független büntetőjogi védelem alá kívánja helyezni. E szerint a korábbi törvényi tényállás annyival egészül ki, hogy a közveszéllyel összefüggésben történik a valótlan tény híresztelése.

Új törvényi tényállás lett ez a paragrafus a Btk.-ban. Az előírás arról szól, hogy büntetéssel sújtható bárki, ha a különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa. Amennyiben ez a bíróság előtt bebizonyosodik, akkor az elkövető egytől öt évig kerülhet fegyintézetbe.

Egy abonyi lakost is felelősségre vontak már a rendőrök, mivel az új koronavírussal kapcsolatban terjesztett rémhírt. A tizennyolc éves fiatal március 18-án kora este az egyik legnagyobb közösségi oldalon tett közzé a nyilvánosság számára olyan zavart és nyugtalanságot keltő, valótlan tartalmú bejegyzést, amelyre rövid idő alatt több tucatnyian reagáltak, és amelyet többen megosztottak. A posztban azt híresztelte, hogy Abony egyik részén megjelent a koronavírus, és mindenkinek félnie kell. Az általa elindított, majd villámgyorsan terjedő ellenőrizetlen hírről kiderült, hogy nem igaz, ám addigra már rengeteg emberhez eljutott.

A rendőrök rémhírterjesztés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a fiatalembert, aki beismerő vallomást tett. Nagyon sajnálta a történteket, elmondása szerint nem gondolt bele, mekkora bajt okoz bejegyzésével.

Több mint háromszáz eljárás indult már

A március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt rendelte el a kormány. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti munkatársa beszámolt arról, hogy eddig összesen háromszáztizenegy a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma az országban. Ebből rémhírterjesztés miatt nyolcvanhárom, közveszéllyel fenyegetés ügyében huszonhét, csalás tekintetében száznégy, míg járványügyi szabályszegés miatt húsz esetben indítottak büntetőeljárást. Ezekkel az esetekkel összefüggésben eddig hatvankét embert hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában