ellenőrzés

2020.05.12. 07:00

Több rendőrre számíthatunk a megyei gyalogos-átkelőhelyeknél

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani keddtől több kijelölt gyalogos-átkelőhelynél a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.

Forrás: Illusztrációfotó

Fotó: KALLUS GYÖRGY

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2020. május 12-14. között meghirdette a Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót azzal a céllal, hogy a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára helyezze a hangsúlyt — tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő valamennyi rendőrkapitányság kiválasztott egy közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, melynek közvetlen környezetében fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Az akció kiterjed mind a gyalogosok, mind az átkelőhelyet megközelítő járművezetők közlekedésének ellenőrzésére.

Fotó: KALLUS GYÖRGY / Illusztrációfotó

A megyei balesetmegelőzési bizottság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a gyalogosok biztonságának javítása a rendőrség fókuszában áll. A gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.

Másik jellemző probléma, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem adva a járművezetőknek a megállásra. Különösen védettnek számítanak a gyermekek és az időskorúak. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket a járművezetők fokozott óvatossággal közelítsék meg, körültekintően mérjék fel a helyszínt, és biztosítsanak áthaladási elsőbbséget! Azok a kerékpárosok, akik áthaladás közben nem szállnak le biciklijükről, szabálysértést követnek el.

Ezért azt kéri a rendőrség, hogy az év minden napján, akár gyalogosként, kerékpárosként vagy gépjárművezetőként a közlekedési partnerséget figyelembe véve közlekedjen mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában