csökken a gyilkosságok száma

2020.07.05. 11:30

Ritkábban törnek egymás életére a megyében élők

A zagyvarékasi anyagyilkosság, a rákóczifalvi rém, a jászalsószentgyörgyi darabolós emberölés – túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a korábbi években mindig volt olyan megdöbbentő megyei gyilkosság, amely az egész országot megrázta. Tíz évvel ezelőtt még 13 emberölést követtek el megyénkben egyetlen esztendő alatt, sőt, húszra is volt példa 2011-ben. Ezeknek a számoknak azonban mára nyomuk sincs.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Évről évre kevesebb az emberölés az országban, és a Jászkunságban is hasonló tendencia figyelhető meg. Az utóbbi két évben drasztikusan visszaesett a gyilkosságok száma megyénkben a korábbi időszakhoz képest – világított rá a megyei rendőr-főkapitányság tavalyi esztendőről készült beszámolója. 2016-ban mindössze négy esetet tartottak nyilván.

Ehhez képest kiugró volt a 2017-es esztendő a maga kilenc esetével, de az emberölések száma sem 2018-ban, sem pedig 2019-ben nem érte el a 2016-os adatot. Mindkét esztendőben két-két esetet regisztráltak.

Tavaly augusztus 4-én egy 21 éves nő egy kunmadarasi családi házban olyan súlyosan bántalmazta tíz hónapos gyermekét, hogy a kislány a kórházi ellátás ellenére négy nappal később belehalt sérüléseibe.

Ez volt az utolsó gyilkosság megyénkben, amiről hírt adtunk. A közelmúltban azonban a megyei főügyészség arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a kislány haláláért az anya büntetett előéletű élettársa tehető felelőssé.

Mint kiderült, a férfi egy tettlegességig fajult veszekedés közben a nő karjaiban lévő kislányt kikapta, és a mellettük lévő ágyra dobta. A gyermek olyan szerencsétlenül esett, hogy fejjel az ágynál lévő falhoz csapódott. A kislány a koponyát ért súlyos sérülések miatt vesztette életét.

Szintén tavaly, június 16-án egy házaspárt találtak holtan tiszafüredi otthonukban. A nő emberölés áldozata lett, a férfi halálának körülményeit azonban még vizsgálta a rendőrség. A szóbeszéd szerint öngyilkos lett, miután megölte a feleségét.

Pár hónappal korábban, március 2-án történt az a megrázó eset, ami még országos visszhangot is kiváltott. Jászalsószentgyörgy külterületén zsákokba rejtve megtalálták egy harminckét éves külföldi állampolgár feldarabolt holttestét. Mint kiderült, a férfi élettársa, egy 27 éves jászladányi nő Bécsben gyilkolta meg párját egy vita során, majd a feldarabolt holttestet bőröndökbe rejtve telekocsival hozta Jászladányba. A nő az édesanyja segítségével szabadult meg a holttesttől.

Két és fél évvel a zagyvarékasi anyagyilkosság után, 2018. július 2-án újabb emberölés rázta meg a település lakóit. Egy huszonkilenc esztendős helyi férfit azzal gyanúsítanak, hogy egy nyolcvanhárom éves, egyedül élő özvegyasszonyt ölt meg az otthonában. A tettest egy, a gyilkosság helyszínén felejtett pléd és egy kamerafelvétel buktatta le, ő azonban nem tett érdemleges vallomást, sőt némasági fogadalmat tett.

Ez a pléd buktatta le azt a zagyvarékasi férfit, aki a gyanú szerint megölt egy nyolcvanhárom éves özvegyasszonyt
Fotó: Mészáros János

Ugyanebben az évben, februárban szintén országos érdeklődésre számot tartó eset történt megyénkben. A rákóczifalvi rémként elhíresült huszonöt éves fiatalember dühében puszta kézzel ölt meg két, egymás szomszédságában élő helyi férfit, majd ki is fosztotta őket. Később pedig bebizonyosodott, hogy egy harmadik gyilkosság is a számlájára írható, ugyanis 2017. december 23-án is agyonvert egy helyi férfit, miután összevitatkoztak.

Az elmúlt tíz évben felére csökkent a testi sértések száma

Az emberölésekhez hasonlóan alakult a testi sértések statisztikája is megyénkben, hiszen míg a 2010-től 2015-ig terjedő időszakban 500 és 600 között alakult ezek száma, addig 2016-ban 454, 2017-ben 377, 2018-ban 286, tavaly pedig 245 eset történt. A súlyos testi sértések száma szintén a felére esett vissza 2010 óta: 2018-ban 108-at, míg tavaly 100 esetet regisztráltak. A számokból is látszik, hogy a csökkenő tendencia ellenére ezek az esetek jóval gyakoribbak, mint az emberölés.

A legutolsó súlyos testi sértés megyénkben csak pár napja történt. Szombaton hajnalban egy helyi lakos szóváltásba keveredett ismerősével Jászárokszállás egyik büféje előtt. A vita során a jogsértő ököllel arcon ütötte a sértettet, aki súlyos sérülést szenvedett.

A halált okozó testi sértés azonban nem túl gyakori megyénkben. Az elmúlt tíz esztendőben leginkább évente egyszer volt rá példa, de 2013-ban és 2014-ben egyszer sem. A legtöbb esetet, négyet, 2012-ben regisztrálták, 2010-ben három, míg tavaly két eset történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában