Legyenek résen!

2020.09.03. 11:30

Az unokázós csalás megelőzésére ad tanácsokat megyénk rendőrsége

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az unokára/hozzátartozóra hivatkozással elkövetett csalások megelőzési lehetőségeire ismét felhívja a figyelmet.

Police.hu

Forrás: police.hu

A csaló általában a hívott fél unokájának, vagy egyéb hozzátartozójának adja ki magát a telefonban, és arra hivatkozva, hogy balesetet szenvedett próbál meg pénzt szerezni áldozataitól. A gátlástalan elkövetők nem riadnak vissza attól, hogy akár aktuálisan történő tragédiákra hivatkozva próbáljanak meg pénzt kicsalni a gyanútlan áldozatoktól.

A rendőrség kéri, hívják fel idős hozzátartozóik figyelmét a csalók elkövetési módszereire, valamint fogadják meg a tanácsokat:

  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánéletükről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Soha ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak át és ne adjanak fel nekik pénzt!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az Ön hozzátartozójáról van-e szó!
  • Ellenőrizze a hívás tartalmát! Hívja fel azt a személyt – az Ön által ismert telefonszámán –, akire hivatkozva telefonáltak. Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, akkor próbáljon kapcsolatot teremteni valamelyik közeli hozzátartozójával, ismerősével, és rajta keresztül tisztázza a történteket!
  • Fotó: police.hu

    Amennyiben továbbra is kétségei vannak a hívás valódiságát illetően vagy a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítse a rendőrséget a 112 központi segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában