Szabálysértés

2020.09.25. 20:00

Illegális szeszfőzdére bukkantak a halőrök Tószegen

Fogási tilalom alá eső kecsegéket akartak hazavinni a Tiszából azok a horgászok, akiket kedden éjjel értek tetten a halőrök. Pár nappal korábban pedig illegálisan működő szeszfőzdébe botlottak, ami egy ártéri erdőben volt elrejtve.

Kovács Berta

Forrás: Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Kedden este fél tizenkettőkor sikerült tetten érni azokat a horgászokat, akik Szolnokon, a belvárosi tárház alatti szakaszon fogtak ki a Tiszából, és tartottak meg elvitelre fogási tilalom alá eső kecsegéket – számolt be az esetről hírportálunkat Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára.

– A városban egy ideje már lehetett olyan pletykákat hallani, hogy van, aki kéz alól árul kecsegét. Tavaly is találtunk ez idő tájt a szolnoki partszakaszon levágott kecsegefejeket, épp akkor, amikor a Tiszai Hal Napján tartandó horgászversenyre készültünk. Így biztosra vettük, hogy van, aki fogja a kecsegét – nyilatkozta Donkó Péter.

– Sok éjszakán át célzottan járőröztek a halőreink, míg sikerrel jártak. Az adott napon a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival közösen ellenőrizték a horgászokat, az említett esetben a gépjármű csomagtartóját is átvizsgálták, és ekkor került elő négy és fél kiló összsúlyban három darab kecsege festékes edénybe rejtve. A kecsege szereti a kérészlárvát, így gyanítható volt, hogy akad kérész is. Több mint száz darabot találtak, melynek eszmei értéke meghaladja az egymillió forintot, hiszen darabonként tízezer forintot érnek.

Fotó: Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

– A halőreink intézkedtek, telefonon segítséget kértek a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozóitól, akik ki is jöttek. A halőreink a három kecsege miatt a halászati hatóság felé feljelentést tettek, a vízirendészet és a nemzeti park szakemberei pedig a kérésszel kapcsolatosan indították meg az eljárást. Az már biztos, hogy a horgászok állami horgászengedélyét bevonják, de az kérdés, hogy mekkora bírságot kell majd megfizetniük.

A szövetségi titkár hangsúlyozta, a hasonló esetek felderítésében számítanak a horgászok segítségére is, szóljanak, jelentsék, ha gyanúsat észlelnek, a betelefonáló személye anonim marad.

Donkó Péter azt is elmondta, hogy előzőleg egy másik érdekes esetben kellett intézkedniük.

– Tószeg határában, ahol a Gerje-Perje-főcsatorna a Tiszába ömlik, a túloldalon a halőrök egy illegális pálinkafőzdére bukkantak, mely az ártéri erdőben volt elrejtve. A növényzetben egy nyiladék keltett gyanút, így megálltak megnézni, mi lehet ott, ekkor tárult fel előttük a szeszfőzde. Úgy nézett ki a helyszín, mint az ismeretterjesztő műsorokban látható tábori viszonyok között kialakított szeszfőzdék. Akkor épp senki sem tartózkodott a helyszínen, ám hátrahagytak egy gépjárművet, melynek rendszáma alapján következtetni lehet az elkövetőkre. Találtak a pálinka főzéséhez, kiadagolásához, csomagolásához szükséges berendezések mellett éjjellátó készüléket, nyílpuskát és egyéb eszközöket is – tudtuk meg a szövetségi titkártól.

Szombaton kecsegéket telepítenek

A kecsege 2013 óta nem fogható, mivel kevés van belőle, nincs már meg önfenntartó természetes állománya. A Tiszába ezért évek óta telepítenek ebből a halfajból.

Donkó Péter hangsúlyozta: a telepítés jellemzően a Tiszai Hal Napjához kapcsolódik, idén viszont elmaradt a rendezvény, a kecsegék látványtelepítését ennek ellenére is megtartják. Szombat délelőtt tíz órakor a szokott helyen, a Tisza Szálló mögötti sólyánál engednek 3000 kilogrammnyi – több mint egymillió forint értékű – kecsegét a folyóba gyerekek segítségével, és a szigorú járványügyi előírások betartása mellett. Érdemes tehát kilátogatni a partra, jut hal mindenkinek, aki szeretné kivenni a részét a telepítésből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában