katasztrófavédelem

2020.12.12. 10:36

Emberi gondatlanság okozott tüzet Öcsödön

Nem megfelelő tüzelőanyag miatt vált lakhatatlanná egy családi ház és történt sérülés.

Forrás: Kunszentmárton HTP

Tűz keletkezett egy száz négyzetméteres lakóházban péntek délután Öcsödön, a Liszt Ferenc úton – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az ingatlan lakója benzinnel átitatott ronggyal akart begyújtani a fatüzelésű kályhába, ám a benzingőz belobbant és meggyújtotta a lakó nadrágja mellett a környező berendezési tárgyakat is. A tűz két helyiségben pusztított teljes terjedelmében és átterjedt az ingatlan tetőszerkezetére is.

Fotó: Kunszentmárton HTP

A kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben, négy vízsugárral és kéziszerszámokkal, több oldalról avatkoztak be, közben pedig hőkamerás méréseket végeztek. Az egységek a házból három felrobbant gázpalack maradványait hozták ki. A tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a melléképületre. A ház lakóját a mentők égési sérülésekkel szállították kórházba. Az ingatlan lakhatatlanná vált.

Fotó: Kunszentmárton HTP

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében mindenki a használati utasításoknak megfelelően, az abban leírt tüzelőanyagokkal üzemeltesse fűtőberendezését.

A vegyestüzelésű eszközök kéményét minden évben, a gázkéményeket pedig kétévente szakemberrel vizsgáltassák át; a kéményellenőrzésre a katasztrófavédelemnél térítésmentesen, igénybejelentést követően van lehetőség. Ugyanígy magát a berendezést is nézessék át rendszeresen szakemberrel és ha hiba merül fel, intézkedjenek a mielőbbi javításról.

Otthonaink biztonságáért sokat tehetünk egy füstérzékelő beszerelésével. Ez az eszköz a füst legkisebb jelére hangos, sípoló jelzést ad; így lehetőség van a tüzet még kezdeti stádiumban megfékezni, illetve ha az már nem lehetséges; sértetlenül elhagyni az ingatlant.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában