Netes vásárlás

2021.01.24. 07:00

Év végén megyénkben is több feljelentés érkezett csalás miatt

Napjainkra általánossá vált, kényelmes és gyors megoldásnak számít az interneten történő vásárlás, de ehhez alkalmazkodnak a bűnözők is. A közelmúltban számos olyan eset történt megyénkben is, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy nem árt résen lenni. Különösen ebben az időszakban, hiszen a koronavírus-járvány miatt még többen vásárolnak az interneten.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Mind a vásárlók, mind az eladók számára számos előnnyel jár az internetes vagy más néven online kereskedelem. Mivel azonban a felek nem találkoznak egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja élőben a terméket és ez a helyzet kockázattal járhat, amelyet a csalók kihasználhatnak – hívta fel a figyelmet a megyei rendőr-főkapitányság.

Az online vásárlás legnagyobb veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut, illetve azt kapja-e, olyan minőségben, amit kiválasztott.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy másfél héttel ezelőtt fogták el azt a huszonhárom éves nőt, akit huszonnyolc rendbeli csalással gyanúsítottak a ceglédi nyomozók. A sorozat tavaly tavasszal kezdődött, amikor egyre másra érkeztek az átvert áldozatok feljelentései.

A károsultak internetes vásárlások alkalmával jártak pórul. Előre átutalták a kiválasztott termék árát, postaköltségét, előlegét, a hőn áhított áru megérkeztét azonban hiába várták. Legkevésbé rosszul egy játékkonzolt választó nő járt, ő csak a 3 070 forintos postaköltséget utalta át.

A legnagyobb összeget egy összteleszkópos kerékpárt „megvásárló” férfitól szakította a csaló. Az átveréssel 150 ezer forintját nyúlta le.

A nő több mint egymillió forintot keresett illegális ténykedésével.

A ceglédi rendőrök számára 2020 novemberében vált egyértelművé, hogy a csalássorozattal a 23 éves nő gyanúsítható, de elfogni csak január 11-én tudták a fővárosban. Akkor már hét rendőrkapitányság körözte. Az őrizetbe vett, állandó munkahellyel nem rendelkező, megélhetését a bűncselekményekből biztosító nő beismerte a terhére rótt 28 bűncselekmény elkövetését.

Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő hírportálunknak elmondta, hogy a Jászkunságban az elmúlt év folyamán több esetben is indult büntetőeljárás csalás vétség, valamint eljárás tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt.

A cselekmények döntő többsége az internetes vásárlásokhoz kapcsolódóan valósult meg. Az év végére jellemzően magasabb volt az ilyen jellegű feljelentések száma, tekintettel a karácsony miatt megemelkedett vásárlásokra.

– A tényállásokat áttekintve megállapítható, hogy a csalás szándékú személyek általában rosszabb állapotú terméket küldenek, mint ami az általuk feladott hirdetésben szerepel – fejtette ki Mári Ilona.

– Az is gyakorta előfordul, hogy a vevő megállapodik abban az eladóval, hogy előre átutalja a vásárolni kívánt áru ellenértékét. Sok esetben azonban szándéka sincs az eladónak arra, hogy a terméket elküldje, ezzel a magatartásával tévedésben ejti és tartja a vásárlót, avagy folyamatosan hitegeti, hogy küldi az árut.

– Amennyiben a vevő utánvéttel fizet és a vásárlást követően rövid időn belül észleli, hogy csalás áldozatává vált, ha megteszi a feljelentés a rendőrségen, akkor még van esély arra, hogy a szállítónál visszatartsák a készpénz, amihez így a csaló nem jut hozzá.

Megrendelés előtt tájékozódjunk!

A rendőrség nem győzi eléggé hangsúlyozni, hogy néhány óvintézkedés betartásával a minimálisra csökkenthetőek az internet útján megvalósuló jogsértések.

– Ha lehet, válasszon személyes átvételi módot, és mindig csak megbízható online kereskedőoldalról vásároljon. A megrendelés előtt mindig tájékozódjon a jótállás feltételeiről, a szállítás költségeiről és idejéről – sorolta az intelmeket Mári Ilona.

– Utánvétel esetén győződjön meg arról, hogy a csomag bontatlan és sértetlen állapotban van. Ellenkező esetben ne vegye azt át, hanem küldje vissza a feladónak. Előre fizetés esetén a bankkártyája adatait, csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg, e-mailben soha. Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában