Statisztika

2021.03.03. 06:55

Kedvezően alakultak tavaly a Jászkunság bűnügyi mutatói

Egyre szebb képet mutat a megyei bűntérkép. Falvaink többségében ugyanis tavaly húsz alatt volt az elkövetett bűncselekmények száma, míg tizennyolc községben a tízet sem érte el. Kuncsorbán példál csak egyszer, Jásziványon, Hunyadfalván és Mesterszálláson pedig kétszer kellett intézkedniük a rendőröknek.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jelentősen visszaesett a bűnelkövetések száma az elmúlt tíz évben hazánkban. Míg 2010-ben meghaladta a 428 ezret, tavaly alig több mint 150 ezer esetet regisztráltak.

Hasonló tendencia figyelhető meg megyénkben is, ahol 2010-ben még több mint 17 ezer, tavaly viszont már csak közel 5 ezer bűncselekményt követtek el.

A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözésstatisztikai Adattárat (PRE-STAT) böngésztük végig, hogy megtudjuk, hány bűncselekmény történt 2020-ban a megyei településeken.

Tavaly nem volt olyan község megyénkben, ahová egyszer sem kellett rendőrt hívni, és 2019-ben is csak Tomajmonostora büszkélkedhetett ilyen jó statisztikával, 2020-ban viszont már itt is nyolc bűnesetet jegyeztek fel. Tavaly egyet regisztráltak Kuncsorbán, kettőt pedig Jásziványon, Hunyadfalván és Mesterszálláson. Csataszögön, Jászboldogházán, Jászdózsán, Mezőhéken és Szászberken öt-öt, Jászágón és Kétpón is hat-hat, Szelevényen pedig kilenc bűncselekményt követtek el tavaly.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván az utóbbi években igen jó a közbiztonság, hangsúlyozta Vékonyné Házi Eszter polgármester. Mint elmondta, a tavaly előfordult két eset sem az a tipikus bűncselekmény volt, hanem családi perpatvar kapcsán önkormányzat által bérbe adott házat törtek fel ott maradt holmikért, egy hónap különbséggel kétszer is.

Mesterszálláson is alacsony a bűncselekmények száma. Kiss Gábor polgármester hírportálunknak korábban elmondta, a kerékpárok gyakran egész nap kint állnak a hivatal vagy az iskola előtt, és dolga végeztével mindegyiket a helyén találja a gazdája.

– Szerencsére volt olyan év, amikor szó szerint semmi nem történt. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy mindenki odafigyel a másikra, és az első gyanús jelnél elindul egy láncreakció – fejtette ki a polgármester.

A legtöbb bűncselekmény a lakosságszámból adódóan Szolnokon történt 2020-ban, összesen 1109, ezt követi a többi nagyobb város: ­Jász­berény 326, Karcag és Jászapáti 293, Törökszentmiklós 249 és ­Mezőtúr 238 regisztrált­ esettel. A top tízbe bekerült még Jászladány (177), ­Kun­madaras (149), Jászkisér (121) és Tiszaföldvár (120) is.

Jászapátit, Mezőtúrt, Kunmadarast és Jászkisért leszámítva mindegyik említett településen csökkent az elkövetett bűncselekmények száma 2019-hez képest. Törökszentmiklóson jókora a visszaesés, ugyanis 2019-ben 322 esetre derült fény, szemben a ­tavalyi év 249-es számadatával. ­Jászapátin ugyanakkor jelentősen megugrott a jogsértések száma, hiszen 2019-ben 203, tavaly viszont 293 ügyet regisztráltak.

Tiszaörsön megnégyszereződött, 7-ről 27-re emelkedett az esetszám, a Tiszasason ­történt 15 eset pedig ­ötször annyi, mint a 2019-ben elkövetett három bűntett. ­Rákóczifalván viszont kedvező ­képet mutat a statisztika­: 36-ról 13-ra esett vissza a rendőri intézkedések száma­.

Az adatokból az is kiderült, hogy a 78 megyei településből 40-en csökkent, 32-n nőtt, haton pedig nem változott a bűncselekmények száma 2019-hez képest.

Bűncselekmények száma a megye kistelepülésein 2020-ban:

Község

Esetszám

Kuncsorba

1

Jászivány

2

Hunyadfalva

2

Mesterszállás

2

Forrás: Prevenciós bűnözés-statisztikai adattár

A lakosok számát is figyelembe veszik

Sokkal beszédesebb képet kapunk a megye bűnügyi fertőzöttségéről, ha figyelembe vesszük az egyes településeken élők számát is.

Ez alapján Hunyadfalva jár az élen, ahol a százezer lakosra jutó elkövetett bűncselekmények száma 4665 lett volna 2019-ben, amikor nyolc esetet regisztráltak a településen. Ezt követi Nagyrév 26 esettel, ami százezer lakosra vetítve 4075, majd Jászladány folytatja a sort 184 bűntettel. Ez 3374 eset lenne, ha százezer lakossal számolnánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában