Jászkunság

2021.03.28. 19:55

Tavaly több mint ezernyolcszáz büntetőügyben emeltek vádat

A koronavírus-járvány a megyei főügyészség tavalyi munkájára is hatással volt. A hatékonyság megőrzése érdekében jelentős változtatásokat is életbe léptettek, az eredmény ezek sikerességét bizonyítja.

Mészáros Géza

Hatékony volt az otthoni munkavégzés – mondja dr. Nagy Lajos sajtószóvivő

Forrás: Beküldött fotó

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség a közelmúltban állította össze a tavalyi esztendő történéseit bemutató statisztikáját. Az adatok értelmezésében dr. Nagy Lajos csoportvezető ügyész, a megyei főügyészség sajtószóvivője segített.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tevékenységét az elmúlt évben jelentősen befolyásolta a koronavírus okozta humánjárvány. Már a járványügyi veszélyhelyzet első napjaiban világossá vált, hogy az addig megszokott munkarend nem tartható. Az ügyészi munkavégzés hatékonyságának megőrzése érdekében jelentős változtatásokra volt szükség.

Hatékony volt az otthoni munkavégzés – mondja dr. Nagy Lajos sajtószóvivő
Fotó: Beküldött fotó

– Ezt szolgálta, elsődlegesen a büntetőjogi szakterületen, az otthoni munkavégzés bevezetése, amelyre kezdetben csak offline, majd egyre teljesebb körben online módon is lehetőség nyílt. Emellett a távmeghallgatások útján megtartott bírósági tárgyalások is lehetővé tették, hogy az ügyészek, a járványügyi veszélyhelyzet dacára, maradéktalanul és késedelem nélkül tudják ellátni szolgálati feladataikat – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Dr. Nagy Lajos kiemelte, a megye ügyészségei különös gondot fordítottak arra is, hogy minden olyan ügyben, amelyre alkalmazható, szorgalmazzák az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását szolgáló jogintézményeket.

Például számos ügyben tettek indítványt vádirataikban arra, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, a törvényi garanciák megtartása mellett hozza meg érdemi döntését oly’ módon, hogy az elkövetőnek, a sértettnek, a tanúnak, az ügyvédnek és az ügyésznek meg kellene jelennie a tárgyalóteremben.

Ezt az eljárást tavaly huszonöt százalékkal többször indítványozta a vád képviselője, mint a 2019-es esztendőben, tette hozzá a sajtószóvivő.

Megyénkben 2020-ban, összesen közel ötezer-kétszáz bűncselekményt regisztráltak, így az ismertté vált bűncselekmények száma 375-tel kevesebb volt, mint 2019-ben. Az elmúlt évben összesen három emberölés történt a megyében.

Gyakoribbá váltak az ittas járművezetések, ez a kihágás mintegy hatszázalékos növekedést produkált a 2019-es évhez képest. De huszonöt százalékkal nőtt az állami költségvetést károsító csalások száma is.

Kevesebb volt viszont a klasszikus vagyon elleni bűncselekményekből: a rablások száma negyvenhat, a lopásoké és a csalásoké pedig húsz-húsz százalékkal csökkent. A főügyészség és a megye területén működő járási ügyészségek 2020-ban ezernyolcszázötvennégy büntetőügyben, 99,63 százalékos eredményességgel emeltek vádat.

Teljesítették szakmai célkitűzéseiket

A járvány a közjogi szakterületen is éreztette hatását. Ez elsősorban a szabálysértési ügyiratforgalom, döntően az elővezetések jóváhagyásával kapcsolatos ügyteher csökkenésében jelentkezett, huszonkét százalékot meghaladóan. Az offline és online otthoni munkavégzés a közjogi szakágban is hatékonynak bizonyult.

Dr. Nagy Lajos rámutatott, hogy a megyei főügyészség az elmúlt évben a járvány ellenére is teljesíteni tudta szakmai célkitűzéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában