Megelőzés

2021.04.10. 14:00

Tanácsokat ad megyénk rendőrsége a vadbalesetek elkerüléséhez

A vadak elsősorban párzási időszak miatt, illetve élelmet keresve tévednek a közutakra.

Szoljon.hu

Tilos az elütött állatot elvinni, mert lopást követ el, aki azt megteszi

Forrás: police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföld közepén a tavaszi időszakban gyakran találkozhatunk, jellemzően a lakott területen kívüli útszakaszokon áthaladó őzekkel, nyulakkal, vadkacsákkal és fácánokkal is – olvasható a police.hu-n.

Főleg alkonyatkor, és sötétedés utáni időszakban bukkanhat fel hirtelen előttünk a fényszóró előtt megcsillanó állati szempár.

A vadak elsősorban párzási időszak miatt, illetve élelmet keresve tévednek a szántóföldekről, valamint a fás, bokros területekről a közutakra. Az utak mentén jelzőtáblák jelzik, ahol számítanunk kell vadon élő állatok megjelenésére.

Ennek ellenére, vannak olyan esetek, amikor bármennyire is vezetünk kellő odafigyeléssel nem tudjuk elkerülni az ütközést az oldalról hirtelen, nagy sebességgel felbukkanó állattal. A járműben komoly károkat okozhatnak, és esetenként személyi sérüléssel is járhatnak az ilyen típusú balesetek.

A rendőrség tanácsai a vadbalesetek elkerüléséhez:

  • vadveszélyre figyelmeztethetnek – a jelzőtáblán túl – a sáros vadnyomok az úton, vagy az út mentén látható vadcsapások;
  • érdemes behúzódni a felezővonal felé, mivel az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal;
  • ha megcsillan előttünk egy vagy több állati szempár vegyük le a reflektort és fékezzünk le, várjuk meg míg az állat áthalad előttünk;
  • a gépkocsira szerelhető vadriasztó eszköz, amelyek hang kibocsátásával képesek hatékonyan „elűzni” az állatokat;
  • ha nem tudjuk elkerülni az ütközést, fékezzünk teljes erőből és ne rántsuk félre a kormányt;
  • baleset bekövetkezése esetén a 112-es segélyhívó számon értesítse a rendőrséget, és majd ők intézkednek a vadásztársaság kiértesítéséről is;
  • tilos az állatot elvinni, mert lopást követ el, aki azt megteszi;
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában