jászkunság

2021.06.06. 14:00

Mit tegyünk és mit ne tegyünk vadgázolás esetén?

A vadak elsősorban párzási időszak miatt, illetve élelmet keresve tévednek a közutakra.

Szoljon.hu

Főként a hajnali és a szürkületi órákban találkozhatunk vaddal az utakon

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tavasztól őszig nagyobb az esélye annak, hogy autósként úton áthaladó állatokkal találkozzunk, melyek sokszor túl hirtelen kerülnek a jármű elé. Amennyiben nem sikerül elkerülni az állattal történő ütközést, fontos tudni, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni vadgázolás esetén. A kérdéssel megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot.

Bálint F. Levente alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense jelezte, az első és legfontosabb, hogy a baleset bekövetkezése esetén értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, ők intézkednek majd a vadásztársaság kiértesítéséről, akik megjelölik és elszállítják az elhullott vadat. A balesetből eredő kárt polgári peres úton rendezhetik a felek, és érdemes a gépjárműben keletkezett anyagi kár megtérülése érdekében teljes körű casco biztosítást kötni.

Azonban azt is fontos tudni, hogy mit nem szabad tenni vadgázolás esetén.

– Ha nem tudjuk elkerülni az ütközést, fékezzünk teljes erőből, de ne rántsuk félre a kormányt – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens. – Emellett tilos az állatot elvinni, mert jogsértést követ el, aki mégis megteszi. Ha ez megtörténik, akkor szabálysértési vagy büntetőeljárás indul lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, ugyanis a vad a vadásztársaságé.

– Vannak olyan jelek, melyekre érdemes odafigyelni. Ilyenek például a sáros vadnyomok az úton, vagy az út mentén látható vadcsapások, melyek vadveszélyre figyelmeztethetnek minket. Érdemes behúzódni a felezővonal felé, ugyanis az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal. Ha megcsillan előttünk egy vagy több állati szempár, vegyük le a reflektort és lassítsunk, várjuk meg, míg az állatok áthaladnak előttünk – sorolta Bálint F. Levente.

Tilos az elütött állatot elvinni, mert lopást követ el, aki azt megteszi
Fotó: police.hu

Mint megtudtuk, megyénkben, az Alföld közepén a tavaszi időszakban gyakran találkozhatunk jellemzően lakott területen kívüli útszakaszokon áthaladó őzekkel, nyulakkal, vadkacsákkal és fácánokkal is. Főleg alkonyatkor, és sötétedés utáni időszakban bukkanhat fel hirtelen előttünk a fényszóró előtt megcsillanó állati szempár. Az apró vadak elsősorban párzási időszak miatt, illetve élelmet keresve tévednek a szántóföldekről, valamint fás, bokros területekről a közutakra. A vadásztársaságok a területükön átvezető utak mentén „Állatok” veszélyt jelző táblával jelzik, ahol számítanunk kell vadon élő állatok megjelenésére.

Ennek ellenére, vannak olyan esetek, amikor bármennyire is betartjuk a megengedett sebességet az adott útszakaszon, és kellő odafigyeléssel vezetünk, az oldalról hirtelen és nagy sebességgel előttünk áthaladó állattal történő ütközést nem tudjuk elkerülni. A járművekben komoly károkat okozhatnak és esetenként személyi sérüléssel is járhatnak ezek a típusú balesetek.

A megyei rendőr-főkapitányság munkatársa felhívta a figyelmet, hogy vásárolhatunk vadsípot, és gépkocsira szerelhető vadriasztó eszközt. Egyes eszközök 70 kilométer/óra sebesség felett 120 decibeles hang kibocsátásával képesek 300 méteres távolságig hatékonyan „elűzni” az állatokat. Lakott területen belül a síp hangja csökken, így a kutyákat nem zavarja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában