Jászkunság

2021.07.21. 13:59

A betakarítási időszakban körültekintőbben közlekedjünk az utakon!

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, így egyre több mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel találkozhatunk az utakon.

Czakó Nóra

A minap Jászkisér külterületén ütközött mezőgazdasági géppel egy autó

Forrás: police.hu

Sajnos minden évben előfordulnak balesetek, amelyekben betakarítást végző munkagépek érintettek, ezért a rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy még figyelmesebben és türelmesebben közlekedjen ebben az időszakban.

Az elmúlt két hétben kettő olyan baleset is történt megyénkben, amelyekben traktorok is érintettek voltak. Vasár­nap délután egy kecskeméti lakos közlekedett személyautóval a 3227-es számú úton Jászkisér külterületén, amikor utolérte az előtte haladó mezőgazdasági gépet vontató traktort, és fékezés nélkül nekiütközött. Az autó vezetője és három utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A minap Jászkisér külterületén ütközött mezőgazdasági géppel egy autó
Fotó: police.hu

Július 6-án pedig egy pótkocsis traktor vezetője Tiszafüred külterületén, a 33-as számú főúton, egy kereszteződéshez érve úgy kanyarodott balra, hogy nem győződött meg arról, a járműve előzését már egy személygépkocsi megkezdte-e. Az ütközés során a vétlen jármű egyik utasa megsérült.

A hasonló balesetek elkerülése érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a mezőgazdasági munkában részt vevők figyelmét, hogy tudatosan tartsák be a KRESZ-szabályokat.

– A vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormány- és fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni. Az elindulás előtti kontroll terjedjen ki a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is – fejtette ki Bálint F. Levente megyei rendőrségi sajtó­referens.

– A mezőgazdasági munkagéppel csakis engedélyezett utakon szabad közlekedni úgy, hogy a közút területét a legkisebb mértékben vegye igénybe. A betakarítási munkálatokban részt vevő gépek vezetőinek kötelessége betartani a közlekedési szabályokat, a túlméretes járművekkel közlekedőknek pedig a vonatkozó biztonsági rendszabályokat is.

A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról, illetve közútra történő kanyarodást különös figyelemmel és körültekintéssel kell végrehajtani

– világított rá a szóvivő, aki hozzátette, hogy különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is. Emellett kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerülne a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról.

– Fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát – emelte ki a sajtóreferens. – A közlekedési balesetek megelőzése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy ez nemcsak a munka idejére, hanem a hazaútra is vonatkozik, akár kerékpárral, motorkerékpárral vagy személygépkocsival térnek haza.

Tartsunk nagyobb oldaltávolságot!

Mivel a nagy terhet szállító, nagy méretű járművek lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázatot rejt magában. A rendőrség tapasztalata szerint a mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be.

Mindezekre tekintettel célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni. Ha pedig mezőgazdasági járművet közelítenek meg, előzésnél és kikerülésnél tartsanak nagyobb oldaltávolságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában