Jászkunság

2021.07.08. 17:28

A hőség miatt egyre több szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe június 24-én, megyénkben pedig már június 18 óta érvényben van. A csapadékszegény idő és a hőhullám kiszárította az erdők avarrétegét, így nőtt a koronatüzek kialakulásának kockázata.

Czakó Nóra

Tiszakürt határában kaszáló és erdő aljnövényzete is égett a napokban

Forrás: Katasztrófavédelem

Jelenleg tilos tüzet gyújtani a külterületen lévő erdőkben, fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetén belül. Ide értendők az ezeken a területeken lévő kijelölt tűzrakó helyek, valamint az utak, vasútvonalak mentén lévő fásítások – közölte Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ebben az időszakban tilos az avar- és gazégetés is. Természetesen az otthonok kertjében lehet grillezni, bográcsozni, a biztonságos tűzgyújtás szabályait betartva.

Tiszakürt határában kaszáló és erdő aljnövényzete is égett a napokban
Fotó: Katasztrófavédelem

– Az elmúlt időszakban berobbant hőség miatt egyre több a szabadtéri tűz megyénkben, melynek egyik legfőbb oka a forróság és csapadékhiány miatt kiszáradt aljnövényzetben keresendő. Némi odafigyeléssel viszont ezek az esetek is megelőzhetők – hangsúlyozta Németh Ádám.

– Június 29-én Tiszakürt határában mintegy tíz hektáron lángolt egy kaszáló, a tűz kéthektárnyi területen egy erdő aljnövényzetét is leégette. A lángok megfékezéséhez harminc tűzoltó több mint hétórányi munkájára volt szükség, melynek során hat tűzoltóautót kellett igénybe venni.

Németh Ádámtól megtudtuk, legutóbb, kedden délelőtt mintegy másfél hektárnyi területen égett rendre vágott árpaszalma Csépán, egy Béke utcai házak mögötti szántóföldön. A tűz átterjedt ezer négyzetméteren az ingatlanokat és a szántót elválasztó aljnövényzetre és két körbálára is. A tűzoltók három vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. A tűz károsította az egyik ingatlan kerítését, valamint az azon lévő hat gyümölcsfát is.

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy cigarettacsikket ne dobjanak növényzetre, mert az ebben az időben könnyen meggyullad és a tűz elterjed. Ugyanígy nem tanácsos kidobni az üvegből készült italos palackokat sem, mert – amellett, hogy környezetszennyező – az üveg nagyítóként viselkedve szétszórja a fényt, amivel felhevíti a környezetét és tüzet okoz.

Németh Ádám hozzátette, ebben a melegebb, szárazabb időszakban a mezőgazdaságban nagy terheléssel működő gépek is fokozott tűzbiztonsági kockázatot jelentenek.

Idén eddig két mezőgazdasági gép gyulladt ki megyénkben.

– A gazdálkodóknak a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy berendezéseik üzembiztosak. Ezekre az alkalmakra várja a katasztrófavédelem minden szezon előtt a gazdák hívását. A legalább öt gépet érintő ellenőrzéseket ugyanis a tervezett időpont előtt tíz nappal be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek – részletezte a szóvivő.

– Munkavégzés közben tilos a dohányzás, emellett nem lehet olyan munkálatokat végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövénytároló területén, amely nyílt lánggal járhat, illetve a járműveket tilos a tarlón üzemanyaggal feltölteni. Pihenőidőben pedig a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani.

Fontos a védőtávolság betartása

Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni.

Kazlat, szérűt vagy rostnövény-tárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni.

A szabadban összerakott kazlak között pedig legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában