Jászkunság

2021.07.09. 13:55

Egyre többen használnak fedélzeti kamerát az autójukban

Növekszik a menetrögzítő kamerák iránti kereslet, amit az autósok a saját védelmükben használnak. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy egy vitás közlekedési helyzetben bizonyítaniuk kell ártatlanságukat. Utánajártunk, milyen célokra és milyen feltételekkel lehet felhasználni a fedélzeti kamera felvételeit.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák iránti kereset az egyik műszaki áruházlánc tapasztalatai szerint. A forgalmi növekedés mellett változás látható abban is, hogy milyen tudású eszközöket vesznek a vásárlók.

A legnépszerűbbek a 15–35 ezer forint közötti árkategóriából kerülnek ki.

Ezek nagy felbontású rögzítéssel, automatikus bekapcsolással, éjszakai felvételkészítéssel, Micro SD-kártyás memóriabővítési lehetőséggel rendelkeznek.

– Aki volán mögé, avagy motorra, kerékpárra ül, annak sajnos számolnia kell azzal, hogy baleset vagy közlekedési bűncselekmény sértettjévé válhat – világított rá dr. Nagy Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

– Többnyire ez a „fenyegetettségérzés” indít egy-egy autóst, motorost, kerékpárost arra, hogy a járművére, bukósisakjára szerelt kamerával felvegye, és szükség esetén azzal igyekezzen igazolni a sérelmére más által elkövetett KRESZ-szabály-szegést, közlekedési bűncselekményt.

A fedélzeti kamera felvétele ugyanis bizonyítékként szolgálhat, ha a készítője a hatóság rendelkezésére bocsátja azt. A bíróság azonban az ítéletét nem kizárólag erre alapozza, hanem az ügyben rendelkezésre álló további bizonyítékokat is értékeli, és ezek egybevetésével, mérlegelésével hozza meg döntését – fejtette ki a szóvivő, aki hangsúlyozta, a sérelmesnek tartott közlekedési helyzetet rögzítő kamerafelvétel mások jogait, jogos érdekeit sértő célokra nem használható fel.

A felvétel nagy nyilvánosság elé tárása, vagyis megosztása a közösségi oldalakon vagy videómegosztó portálokon, számos személyiségi jogot érinthet, sérthet.

Például azért, mert a fedélzeti kamerával rögzített képen esetenként felismerhető a gépkocsiban ülő személy, olvasható a jármű rendszáma, nyomon követhető, hogy mikor, merre, kinek a társaságában járt.

A fedélzeti kamerájával rögzített, közlekedési bűncselekmény gyanújára utaló felvételt azonban bárki a hatóság rendelkezésére bocsáthatja, ezért annak elkészítéséhez, felhasználásához nincs szükség az érintett (feltételezett elkövető) hozzájárulására. Ez esetben ugyanis a fedélzeti kamera által szolgáltatott adatokat kizárólag a büntetőeljárást folytató hatóságok eljáró tagjai ismerik meg és használják fel célhoz kötötten, mások jogainak, jogos érdekeinek sérelme nélkül.

Dr. Nagy Lajostól megtudtuk, volt már rá példa a megyében, hogy a bíróságon bizonyítékként felhasználták egy fedélzeti kamera felvételét büntetőfékezés miatt indult büntetőügyben.

Nem kötelező önként átadni a rögzített videót a hatóságnak

Ha a felvétel készítőjére vonatkozóan tartalmaz terhelő adatot a kamerafelvétel, akkor azt nem köteles önként átadni a hatóságnak, emelte ki dr. Nagy Lajos, a megyei főügyészség sajtószóvivője. A büntetőeljárásban ugyanis senki nem kötelezhető arra, hogy önmagára terhelő vallomást tegyen vagy önmaga ellen bizonyítékot szolgáltasson. Amennyiben azonban a rendőrségnek tudomására jut, hogy ilyen kamerafelvétel készült, úgy azt felkutathatja, lefoglalhatja és bizonyítékként felhasználhatja.

Baleset esetén a büntetőeljárás eredményes lefolytatása érdekében a nyomozó hatóság átkutathatja a balesetben érintett járművet és lefoglalhatja a kamerafelvételt, ha a tulajdonos önként nem tárja fel a bizonyíték hollétét. Az így – törvényesen – beszerzett bizonyíték felhasználható akár a készítője ellen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában