Jászkunság

2021.07.21. 11:28

Nyitva felejtett ajtók és ablakok csábítják a besurranó tolvajokat

A nyári hónapokban sokan utaznak el pihenni, akár több hétre is. A kikapcsolódást azonban könnyen rémálommá teheti a távollétünkben egy betörés, de egy lakatlan, éppen felújítás alatt lévő lakóház vagy egy üresen álló nyaraló is könnyen a tolvajok célpontjává válhat. Érdemes ezért felkészülni a baj megelőzésére.

Czakó Nóra

Megfelelő zárral megnehezíthetjük a betörők dolgát

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Felújítás alatt álló lakóházból vitt el egy ismeretlen elektromos kéziszerszámokat, ruhaneműt, egyéb kerti szerszámokat és egy táskából okmányokat még július 11-én Túrkevén.

A rendőrök azonosították, elfogták és előállították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható huszonnégy éves férfit, aki elismerte tettét. A nyomozók a kutatás során az ellopott tárgyak egy részét megtalálták és lefoglalták. A Mezőtúri Rendőrkapitányság lopás bűntett és okirattal visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

Az eset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei vagyonvédelmi tanácsokat fogalmaztak meg, melyek betartásával növelhetjük értékeink biztonságát, és enyhíthetjük az esetleges károkat.

Megfelelő zárral megnehezíthetjük a betörők dolgát
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Egy hosszabb ideig felújítás alatt álló és ez idő alatt lakatlan ingatlan esetén célszerű annak napi szintű személyes ellenőrzése, illetve a benne található, felújítást segítő értékek (például kéziszerszámok, építkezési alapanyagok) rendszeres dokumentálása – hívta fel a figyelmet Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő.

– Fontos, hogy felújítás alatt álló, felügyelet nélküli ingatlanban ne tároljunk drága szerszámokat, eszközöket, értékeket. Ha az ingatlan szerszámtárolóval rendelkezik, akkor annak a mechanikai védelméről is gondoskodni kell. Az ablakot célszerű ráccsal ellátni, az ajtót pedig ajánlott biztonsági zárral bezárni. Ha a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb eszközöket, kisgépeket tárolni. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig hazavinni – javasolta a szóvivő.

Az ingatlanunkban található értékeink megóvása érdekében nagyon fontos a zárak minősége. A bejárati ajtó legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelt. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa, és a hátsó ajtók, garázsajtók is rendelkezzenek kellő védelemmel. Ne feledjük, a legjobb ajtó sem véd, ha azt nyitva hagyjuk, vagy ha a kulcsot a lábtörlő alá tesszük.

A szakszerűen felszerelt zár és rácsozat útját állhatja a rossz szándékkal érkezőnek.

– A lakásajtót és a kertkaput akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik! Így megakadályozza, hogy illetéktelen besurranjon, amíg ön másik helyiségben tevékenykedik. Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni, az üvegekre pedig célszerű betörésgátló fóliát ragasztani. Mivel a nyitva, bukóra hagyott ablak könnyű prédát kínál a betörőnek, mindig zárja be az ablakokat! – hangsúlyozta Mári Ilona.

– A biztonság növelése érdekében használjon elektronikus riasztót! Ezek a komplex biztonsági rendszerek összetett technológiát használnak, mint például mozgás-, infra- és nyomásérzékelőket, kamerákat, így teljes körű védelmet biztosítanak az épületek számára. Ezek már okostelefonokkal is összehangolhatók, vagy akár távfelügyelet is kérhető hozzájuk, így riasztás esetén a biztonsági szolgálat munkatársai azonnal a helyszínre indulnak. A kameráknak köszönhetően pedig rögzíthetők az események, így az elkövetők is. Amennyiben huzamosabb ideig van távol a lakásától, gondoskodjon arról, hogy a postaládáját rendszeresen ürítsék, így elkerülheti, hogy illetéktelenek is tudomást szerezzenek arról, hogy nem tartózkodnak otthon – fűzte hozzá a szóvivő.

Zsebleltár segítheti a nyomozást

Amennyiben betörtek önhöz, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert az nagymértékben megnehezíti a nyomok rögzítését, és későbbiekben az elkövetők felkutatását! A nyomozást segítheti a zsebleltár, vagyis ha a nagyobb értékű ingóságaikról, műszaki cikkeikről fényképet és részletes leírást készítenek (tárgy neve, típusa, gyári száma, új ára, vásárlás időpontja, ismertetőjegyei), hiszen egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudnak szolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában