Új eszközök

2021.07.27. 11:25

Támogatásban részesülnek megyénk tűzoltóságai

Ismét segítséget kapnak megyénk tűzoltóságai! A korábban már jóváhagyott pénzbeli támogatások után ugyanis döntés született az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok természetbeni támogatásairól is. Előbbiek összesen hatmillió-nyolcszázezer forint értékben gazdagodnak eszközökkel, míg utóbbiak négymillió-ötszázezer forintnak örülhetnek.

Munkatársainktól

20210726 Kőtelek Az önkéntes tűzoltó egyesület egy korszerű autóba építhető rádiókészüléket illetve új csizmákat nyert a legutóbbi pályázaton.Bozóki Roland parancsnok -helyettes a régi rádiót mutatja. fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Az idén negyedik alkalommal kiírt, kétszázhuszonötmillió forint keretösszegű eszközfejlesztési pályázaton mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság nyert. Pénzbeli támogatásban ötvennégy önkormányzati tűzoltóság részesül – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Megyénkből öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság részesült támogatásban.

Tiszaföldvár közel hárommillió, Abádszalók mintegy nyolcszázezer, Kunhegyes hatszázhetvenötezer, Jászkisér hatszázötvenötezer, Törökszentmiklós pedig egymillió-hétszázezer forint értékben bővítheti eszközeit.

A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság különféle felszereléseket vásárol az összegből. – Egy része már meg is érkezett a számlánkra, ebből tizenegy tömlőt szerzünk majd be, illetve megrendeltem a feszítővágónkhoz is egy új hidraulikatömlőt, ezt ugyanis tízévente cserélni kell. A miénknek már lejárt az ideje – emelte ki Fábián Attila parancsnok.

A pályázatból beszerzett eszközökkel a tartalékszert szerelik fel, így az első autó meghibásodása esetén nem kell átpakolni, hogy indulhassanak a riasztásra. – A támogatás részeként nyolc védőruhára és két sisakra adtuk le a méretigényt a katasztrófavédelemhez, az önkéntes egyesületünkhöz további kettő érkezik még az idén – fejtette ki.

A Törökszentmiklósi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság egymillió-hétszázezer forintot nyert a pályázaton. Az anyagi támogatásra nagy szüksége van a szervezetnek, amely idén mintegy ötvenmillió forintból gazdálkodhat.

– A különböző támogatásokat munkabérekre, eszköz-karbantartásra és utánpótlásra, valamint üzemanyagköltségre fordítjuk – mondta hírportálunknak dr. Pataky Csaba, a tűzoltó-parancsnokság elnöke.

– Nagyon be kell osztanunk a forrásokat ahhoz, hogy ki tudjunk belőle jönni. Tíz tűzoltónk van, akik jelenleg minimálbérért dolgoznak. A két tűzoltóautónk pedig meglehetősen elavult, folyamatos karbantartásra van szükségük. Folyamatosan pótolnunk kell a speciális védőfelszereléseket, munkaruhákat is, melyek nagyon sokba kerülnek – fűzte hozzá.

– A hatszázmillió forint támogatási összegből száztizenhatmillió forint egyedi döntés alapján az önállóan beavatkozó egyesületek támogatására biztosított – részletezte Németh Ádám.

– A pénzbeli támogatásokról májusban döntöttek, ez alapján ötszázhárom önkéntes tűzoltó-egyesület kapott összesen kétszáznyolcvanhétmillió forint támogatást. Természetbeni támogatásban több mint négyszáz egyesület részesül, összesen száznyolcvanmillió forint értékben védőeszközöket és tűzoltótechnikai eszközöket, egyéb tűzoltási és műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó eszközöket, EDR-rádiókat nyertek – sorolta a szóvivő.

Bozóki Roland parancsnokhelyettes mutatta meg a kőtelki tűzoltók által használt csizmákat. Ilyenből is újat kapnak
Fotó: Mészáros János

Ebből a támogatásból jutott a megyénkben Kisújszállásra, Jászapátira, Jászárokszállásra, Jászfényszarura, Jászjákóhalmára, Túrkevére, Tiszaföldvárra, Kőtelekre, Törökszentmiklósra, Szolnokra, Kengyelre és Rákóczifalvára összesen négy és fél millió forint értékben.

Németh Ádámtól megtudtuk, a pályázati keretösszegből fennmaradó közel tizennégymillió forintos maradvány elosztásáról később döntenek. Ebből azon egyesületek részesülhetnek, melyek támogatása jelentősen elmarad az együttműködési megállapodás szerinti kategóriának megfelelő támogatási szinttől.

Hatékonyabbá válik a munkájuk

A Kőtelki Önkéntes Tűzoltó-egyesület kétkezelős mobil EDR-rádióra, illetve védőcsizmára pályázott.

– Jelenleg két kézi rádiónk van, de ezeknél nagy problémát jelent a lefedettség, holott nekünk a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felé is jelentenünk kell minden káreseményről – árulta el hírportálunknak Márkus Imre, az egyesület parancsnoka.

– A pályázaton elnyert rádióval azonban egy erősítő is kerül a szerbe, így ez a gondunk megoldódik, valamint ennek az új eszköznek köszönhetően a gépkocsivezetővel is tudunk majd kommunikálni. Vagyis a támogatásnak köszönhetően hatékonyabbá válik a munkánk. A tűzoltó-védőcsizmára pedig azért van szükségünk, mert bővült a létszámunk, és az újoncoknak gondjuk van a már meglévő csizmáink méretével – magyarázta a kőtelki parancsnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában