Jászkunság

2021.07.29. 11:25

Újabb traffipaxokkal figyelik a közlekedőket a rendőrök

Frissíti eszközparkját a rendőrség, negyven új, mozgás közbeni mérésre is hitelesített traffi paxot vásárolnak a közeljövőben. Az új eszközök elosztása során elsősorban – de nem kizárólag – közlekedésbiztonsági adatokat, szempontokat vesznek majd alapul.

Czakó Nóra

Egyre több eszközzel mérik a sebességet megyénkben

Forrás: Illusztráció / Mészáros János

Megyénkben jelenleg – VÉDAkapukon kívül – kilenc traffipax áll a főkapitányság rendelkezésére. Bálint F. Levente megyei rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén huszonegy forgalmi sávon áthaladó járművek ellenőrzését nyolc, a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat részét képező, fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont (fixKKEP) végzi.

Megyénk rendőrei emellett nyolc változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pontot (vhKKEP) használnak, továbbá rendelkeznek egy lézeres eszközzel, mely alkalmas a menet közbeni sebességmérésre is.

Egyre több eszközzel mérik a sebességet megyénkben
Fotó: Illusztráció / Mészáros János

Bálint F. Levente, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hírportálunknak kiemelte, a rendőrség a sebesség ellenőrzésének helyét és intenzitását az adott terület közlekedésbiztonsági helyzetének elemzése alapján határozza meg – így fog történni az új berendezések esetében is.

Gyorshajtás miatt történik a közúti balesetek zöme

Nem véletlen az új, modern traffipaxok beszerzése: a gyorshajtás országosan még mindig a legfőbb ok a baleseteknél, és nincs ez másként megyénkben sem. Hazánkban az idei esztendő első hat hónapjában a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek harminckét százaléka történt gyorshajtás miatt (az okok között második az elsőbbségadás elmulasztása huszonhat, a harmadik pedig a kanyarodási szabályok megszegése tizenhat százalékkal).

Megyénkben idén június végéig is gyorshajtás miatt történt a legtöbb baleset, kétszázharminchárom esetből nyolcvannégyszer ez volt az ütközés oka.

Ez arányait tekintve harminchat százalék, tehát magasabb, mint az országos adat.

Bálint F. Levente hangsúlyozta, hogy a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről és a kiszabható bírságok összegéről kormányrendelet szól.

Helyszíni bírságot szabnak ki vagy eljárást indítanak

– A bírság mértéke függ a megengedett sebességtől és attól, hogy azt a gyorshajtó mennyivel lépte túl – fejtette ki a sajtóreferens.

– A legalacsonyabb összeg harmincezer, míg a legmagasabb háromszázezer forint. Amennyiben a sebességtúllépés mértéke kisebb, mint az ebben a rendeletben meghatározott érték, akkor a járművezető szabálysértést követ el. Ebben az esetben a rendőr ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. Ha a szabályszegő ezt nem fogadja el, a szabálysértési hatóság eljárás keretében ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetést állapíthat meg a részére – fűzte hozzá az alezredes.

Száznegyvenhéttel suhant az előírt ötven helyett

Megyénkben is számtalan gyorshajtó akad a rendőrség horgára, és egyesek jelentősen túllépik a megengedett sebességet. Február másodikán például Kisújszálláson egy személyautó vezetője rekordot döntött azáltal, hogy ötven kilométer/óra helyett száznegyvenhéttel száguldott, vagyis szinte megháromszorozta a megengedett sebességet.

Körözött személyautókat azonosítottak a VÉDA-kapuk

VÉDA-kapu azonosított egy, a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság által körözött autót a rendszáma alapján Orosházán, vasárnap délután. A rendőrök rövid időn belül megállították a járművet, és ellenőrizték a vezetőjét, egy harmincnyolc éves kunszenti férfit, akit lopás miatt köröztek. A sofőrnél a szonda alkoholfogyasztást is jelzett, ráadásul kiderült, hogy jogosítvány nélkül közlekedett.

Hétfőn este egy Jászalsószentgyörgy külterületén felállított kamerarendszer is azonosított egy körözött járművet. A gyanú szerint az autóval közlekedő nő a gépkocsit egy cégtől vette bérbe, de a bérleti díjat csak június nyolcadikáig fizette meg... A jászberényi kapitányság sikkasztás bűntett elkövetése miatt indított eljárást ellene.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában