SZOLNOK

2021.07.09. 16:30

Vádat emeltek a horogkeresztes molinókat elhelyező fiatalok ellen

Önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt emeltek vádat a két férfi ellen.

Szoljon.hu

Forrás: Beküldött fotó

A Szolnoki Járási Ügyészség vádat emelt egy 23 éves és egy 19 éves férfi ellen önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a szélsőséges eszméket valló vádlottak ez év április 18-án, késő délután Szolnokon, azzal a céllal, hogy megemlékezzenek Adolf Hitler születésnapjáról, egy általuk készített, 200 x 180 centiméteres molinót tettek közszemlére úgy, hogy azt gyorskötözőkkel a Tiszavirág híd korlátjához rögzítették. A molinón a „Számomra nincs más út: Győzelem vagy halál!” felirat volt olvasható, valamint egy horogkereszt részlet volt látható. A molinót néhány órán belül ismeretlen személy eltávolította a hídról.

A két férfi tudomást szerzett cselekményük sajtóvisszhangjáról, ezért április 20-án kora este, Szolnokon, a Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé egy újabb molinót függesztettek ki, amelyen „Az élet nem nem bocsátja meg a gyengeséget.” felirat mellett egy horogkereszt részlet volt látható.

A vádlottaknak a plakátjuk kihelyezése után tűnt fel, hogy tévedésből kétszer írták a „nem” szót. Ezért kis idő múlva visszamentek az aluljáróhoz megnézni, hogy megvan-e még a molinó. Miután azt még a helyén találták, haza indultak festékszóróikért. Az aluljárótól nem messze azonban a rendőrök megállították a két férfit, akik közül az idősebb SS jelvényeket viselt a felső ruházatán.

A rendőrség helyszíni szemle keretében még aznap este eltávolította a molinót.

A járási ügyészség mindkét vádlottal szemben elzárás büntetés kiszabására, valamint a lefoglalt molinó és a jelvények elkobzására tett indítványt. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság dönt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában