Bűnmegelőzés

2021.08.31. 14:30

A biztonságos iskolakezdésre hívja fel a figyelmet a megyei rendőrség

A rendőrség munkatársai kérik, hogy fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait!

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

Az iskolások izgalommal várják a tanévkezdést, újra találkozhatnak osztálytársaikkal, barátaikkal, iskolatársaikkal. Átbeszélhetik a nyári élményeket, megmutathatják új játékaikat, vagy éppen a jó bizonyítványért cserébe kapott kerékpárt – azonban nem árt ekkor sem az óvatosság – olvasható a megyei rendőr-főkapitányság közleményében.

A rendőrség kéri, hogy hívják fel gyermekeik figyelmét az alábbiakra:

  • Figyelmeztessék az iskolába indulót, hogy a táskáikat mindig tartsák becsatolva! Nemcsak iskolába menet, de onnan hazafelé jövet is! Ha van rá lehetőség, akkor zárják el az iskolában egy szerkénybe a táskát!
  • A gyermekek lehetőleg ne tartsanak maguknál nagy összegű készpénzt! Ha mégis szükséges – például menzabefizetés – akkor a pénztárcájukat mindig a táska belső, zárható rekeszében helyezzék el. Amennyiben a táskát felügyelet nélkül hagyják, a pénz ne maradjon a táskában! A pénzt soha ne tartsák jól látható helyen, fogasra akasztott kabátzsebben, asztalon hagyott tolltartóban, nyitott táskában!
  • Már nagyon sok kisiskolás zsebében ott lapul a mobiltelefon. A nagyértékű készülékek felkelthetik a tolvajok figyelmét, ezért a lehetőségekhez mérten a gyerekek mindig biztonságos helyre tegyék a készüléket, lehetőleg ne hagyják az iskolapadban vagy az asztalon, ha kimennek szünetre! A legcélszerűbb megoldás az volna, ha a tanulók egyáltalán nem vinnének az intézménybe mobilkészüléket és egyéb kütyüket.
  • A gyerekek az ékszerekre, órákra, értékes műszaki cikkekre mindig figyeljenek oda! Ha leveszik, nem használják azokat – például testnevelés óra alatt – akkor lehetőleg tegyék el a tárgya(ka)t a táskájukba és az öltözőt zárják be!
  • Ha a gyermek kerékpárral megy az iskolába, előtte szükséges átismételni a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait is, többek között azt, hogy kinek mikor van elsőbbsége illetve, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél le kell szállni a kerékpárról és át kell tolni azt! Amikor megérkeznek a sulihoz, figyeljenek arra, hogy mindig megfelelő módon zárják le a bringát a tárolóban! A könnyen leszerelhető villogókat, lámpákat, kilométerórákat a gyerekek mindig tegyék el a táskáikba! A lakatok kiválasztásánál olyan mellett döntsenek, amelyek jól ellenállnak a fizikai behatásoknak. Fogadják meg ezzel kapcsolatos tanácsainkat, amelyekről " target="_blank">itt bővebb tájékoztatást is kaphatnak.
  • Ha mégis megtörténik a baj, akkor a gyerekek azonnal értesítsék a tanítójukat, szüleiket, akik tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es segélyhívó számán!

    A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűn- és balesetmentes, gondtalan tanévet kíván a diákoknak és szüleiknek!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában