balesetek

2021.08.06. 06:58

Egy hét alatt három gyalogost ütöttek el a Jászkunság útjain

Sokkoló videót tett közzé szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Szolnokon, a Széchenyi körúton egy autós lassítás nélkül hajtott át a zebrán, ahol épp egy szépkorú férfi kelt át. Az elgázolt gyalogos több méterrel arrébb zuhant az úttestre, és súlyos sérüléseket szenvedett. Egy hét leforgása alatt ezzel az esettel együtt három járókelőt ütöttek el megyénkben, és mindegyiküket a zebrán.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Könnyű sérüléseket szenvedett az a gyalogos, akit július 28-án délelőtt, Szolnokon, a József Attila úton ütött el egy autó. A szolnoki sofőr nem biztosított elsőbbséget a zebrán áthaladó gyalogosnak, ezért történt a baleset.

A videóban szereplő eset vasárnap délelőtt történt Szolnokon, a Széchenyi körút párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszán. Egy szolnoki, idős sofőr szintén nem adott elsőbbséget a zebrán éppen átkelő, ugyancsak szépkorú gyalogosnak, így elütötte. A járókelő, aki egyébként kellő körültekintés nélkül lépett le, és haladt át az úttesten, súlyos sérüléseket szenvedett.

Másnap a kora esti órákban egy kalocsai lakos közlekedett személyautóval Törökszentmiklóson, és ő sem adott elsőbbséget a zebrán áthaladó járókelőnek, akit elütött. A balesetben a gyalogos könnyű sérülést szenvedett. A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság közúti baleset okozása vétség miatt indított eljárást az ügyben – tudtuk meg Sipos Andrásnétól.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a videóban szereplő eset kapcsán felhívta a figyelmet, hogy ez a baleset is elkerülhető lehetett volna, ha a gyalogos mindkét irányba körültekint, mielőtt lelép a zebrára, és a járművezetővel a szemkontaktust felvéve meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről. A járművezetőknek pedig mindig kellő körültekintéssel, valamint fokozott óvatossággal kell megközelítenie a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, és olyan sebességgel, hogy ha gyalogost lát, biztonságosan meg tudjon állni.

– Mivel a videóban szereplő balesetnek idős emberek voltak a részesei, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a családtagok figyelmeztessék a nagyszülőket, idős rokonokat,

hogy ugyan az időskor velejárója a látás- és hallásromlás, és a reflexek csökkenése, azonban ezeket fel is kell ismerni, és a közlekedés során ezt figyelembe kell venni. Emellett az időjárási körülmények és forgalmi viszonyok felmérése is helyet kell, hogy kapjanak a mérlegelés során – hangsúlyozta Sipos Andrásné.

– Felhívjuk továbbá a családtagok figyelmét, hogy őszintén és előítéletmentesen mondják el véleményüket a biztonságos közlekedésről idős hozzátartozóiknak.

Plakátokat is készítettek a megelőzés érdekében

Épp a közelmúltban helyeztek el figyelemfelhívó plakátokat és szóróanyagokat a szépkorúak és hozzátartozóik részére a Szolnoki Rendőrkapitányság balesetmegelőzési munkatársai 17 településen. A felhívásokat 56 helyszínen, köztük orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, boltokban, kórházakban, benzinkutakon függesztették ki. Ezzel is szeretnék csökkenteni a szépkorúak baleseti kockázatát, mivel a rendőrkapitányság illetékességi területén bekövetkezett balesetek harmadában ők az érintettek.

A tájékoztató anyagokban kiemelték azokat az intő jeleket, amelyek jelentkezése esetén érdemes meggondolni a gépjárművezetést, de a szépkorúak hozzátartozóit is megszólítják, hogy tevékenyen vegyenek részt, és támogassák idősebb családtagjaikat a megfelelő döntés meghozásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában