Galériával

2021.08.25. 14:05

Egymással versenyeztek a rendőrök Szolnok belvárosában

Tizennyolc rendőr mérette meg magát a X. Megyei Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyen.

Czakó Nóra

Némi bizonytalanságot okozott a zebráknál várakozóknak szerda délelőtt, hogy a Thököly út és a Szántó körút kereszteződésében nem működtek a közlekedési lámpák, és rendőrök irányították a forgalmat. Ráadásul nem is egy egyenruhás, hanem öt percenként váltották egymást, itt mérték össze ugyanis tudásukat a X. Megyei Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyen indulók karos forgalomirányításból.

A legtöbb versenyzőnek gördülékenyen ment a feladat, de voltak olyanok, akik első alkalommal álltak ki ebbe a kereszteződésbe irányítani. Ennek ellenére ők is remekül helyt álltak, pedig nehezítésként egy-egy szirénázó mentő- vagy rendőrautó is áthaladt időnként a kereszteződésen.

Dávid Mónika őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára hírportálunknak elmondta, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság megbízásából a megyei rendőr-főkapitányságok minden évben megtartják ezt a versenyt a rendőri állomány szakmai ismereteinek bővítése és vezetéstechnikai tudásának javítása érdekében.

– Erre a megmérettetésre a megyei rendőr-főkapitányság valamennyi rendőrkapitányságáról, illetve a forgalomellenőrző alosztályról érkeztek közlekedésrendészeti kollégák, akik három versenyszámban mérték össze tudásukat – részletezte Dávid Mónika.

– Reggel a megyei rendőr-főkapitányságon megírták a KRESZ, illetve szakmai elméleti tesztlapokat, majd következett a gyakorlat. A karos forgalomirányítást a Thököly úti kereszteződésben, míg a gépkocsizó- és motoros járőr versenyt a Besenyszögi úton lévő rutinpályán tartották meg.

– Összesen tizennyolcan indultak el a megmérettetésen, és az összesített eredmények alapján derül ki, hogy ki az a három versenyző, mindhárom kategóriából egy-egy, akik majd megyénket képviselik az országos szakmai versenyen. Ezt szeptember közepén Tolna megyében rendezik meg – fűzte hozzá Dávid Mónika.

Arról is beszélt, hogy a karos forgalomirányítás a rendőri munkának egy nagyon csodálatos része, de erre egyre ritkábban van szükség, hiszen már minden jelentősebb kereszteződésben van forgalomirányító lámpa. Ami pedig a közlekedőket illeti, mind az autósok, mind a járókelők tartanak attól, amikor rendőrök irányítják a forgalmat, de egyrészt a KRESZ-ben is szerepelnek ezek a karjelzések, másrészt az a tökéletes rendőri irányítás, amikor minden közlekedő számára egyértelmű, hogy mit kell tenni.

A versenybírók így azt is pontozták a megmérettetésen, hogy mennyire kommunikál a versenyző a járművezetőkkel, a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában