Galériával

2021.09.02. 13:58

A megye legjobb balesethelyszínelői mérték össze tudásukat Szolnokon

Négy kerékpáros ütközött össze a Szolnoki Campus parkolójának kijáratánál, közülük kettő ittas volt, egy pedig telefonált. Ez a szimulált baleset adta a gyakorlati részét a X. Megyei Balesethelyszínelő Versenynek, amit csütörtökön rendeztek meg Szolnokon. A megmérettetésen legjobban teljesítő két résztvevő képviselheti majd megyénket az országos döntőn.

Czakó Nóra

Fotó: Kiss János

Nem volt könnyű dolga annak a kilenc balesethelyszínelőnek, akik a megye hét rendőrkapitányságáról érkeztek, hogy összemérjék tudásukat a jubileumi versenyen.

A megmérettetés reggel kezdődött egy elméleti résszel, ami KRESZ és szakmai tesztlapból állt.

Dávid Mónika őrnagytól, a megyei balesetmegelőzési bizottság titkárától megtudtuk, hogy egy nagyon komoly, minden jogszabályváltozásra kiterjedő feladatsor várt a versenyzőkre, hiszen a rendőröknek egy baleset helyszínén mindennel tisztában kell lenniük.

Ezután következett a gyakorlati rész a Szolnoki Campus parkolójában, ahol mindenféle típusú kerékpár ütközését imitálta az elrendezett helyszín, és a balesethelyszínelőknek meg kellett állapítania, hogy mi történt. A versenyzők teljesítményét Kocsis Krisztián őrnagy és Kemenczei Róbert alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt fővizsgálói értékelték.

– A feladat megoldása az, hogy egy segédmotor kerékpáros figyelmen kívül hagyta a kihelyezett elsőbbségadás kötelező táblát, ezért nekiütközött a kerékpárúton haladó biciklis hátsó kerekének – árulta el hírportálunknak Kocsis Krisztián.

– A mögötte haladó elektromos kerékpáros nem tudott olyan hirtelen megállni, ezért ő is nekiment a már földön fekvő biciklisnek. Majd velük szemből érkezett egy elektromos kerékpáros, akinek hiába jeleztek, hogy álljon meg, nem vette ezt észre, mert éppen telefonált, ezért ő is neki ütközött a már földön fekvő kerékpár kormánynak. A segédmotor kerékpáros és a telefonáló elektromos kerékpáros könnyebben sérültek a balesetben. Az előbbi ráadásul ittasan vezetett, de az elütött biciklis is fogyasztott alkoholt.

A feladat nehézségét az adta, hogy mire kiértek a helyszínelők, a mentősök mindenkit kórházba szállítottak, így senki nem tudta elmondani, hogy mi történt,

csak a jáműveken lévő rongálások adtak némi támpontot.

– A versenyzőnek azonban rá kellett jönnie, hogy a helyszínén van egy térfigyelő kamera, és áll ott egy gépkocsi is menetrögzítő kamerával. Ha ezeket megtalálta, és rákérdezett, hogy van-e felvétel, kapott egy tényállást, ami alapján már tudta értékelni és elemezni, hogy a baleset részesei milyen KRESZ szabályokat szegtek meg – fűzte hozzá a pályabíró.

A versenyzők között akadtak rutinosabbak, akik már több mint száz balesetnél helyszíneltek, de olyanok is, akik még csak ötnél.

– Nagyon fontosnak tartjuk ezt a versenyt, amit nem csak a kollégák szakmai ismereteinek mélyítése érdekében rendez meg minden évben a megyei balesetmegelőzési bizottság, hanem a versenyzők egymás között meg is beszélik a tapasztalataikat, vagyis az információátadás szempontjából is lényeges – hangsúlyozta Dávid Mónika.

A két legjobb balesethelyszínelő képviseli megyénket az országos döntőn

A megyei döntő eredményhirdetésén a díjakat Kosztyó Gábor rendőr alezredes és Dr. Lánczi Rajmund, a Szolnoki Járási Ügyészség csoportvezető ügyésze, továbbá Dorogi Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője adta át, akik méltatták a versenyzők szakmai felkészültségét.

A megmérettetés első helyezettje – immár sokadszor – Rékasi Róbert rendőr törzszászlós, a Szolnoki Rendőrkapitányság balesethelyszínelője lett, a második helyezésért járó serleget Varga Tamás rendőr főtörzsőrmester, a Szolnoki Rendőrkapitányság balesethelyszínelője vette át, míg a verseny harmadik helyezettje Nyitrai Péter rendőr zászlós, Kunszentmártoni Rendőrkapitányság balesethelyszínelője lett.

A két legjobb balesethelyszínelő egy csapatként képviseli majd megyénket szeptember 21-23. között Gyulán, az országos döntőn. Érdemes lesz szurkolni nekik, hiszen a megyei versenyzők mindig felkerülnek a dobogóra, vagyis országos szinten is kiemelkedő a teljesítményük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában