jogerős ítélet

2021.10.14. 14:00

Idős holland házaspár termesztett marihuánát Abádszalókon

A vadkendermagokat a Holland Királyságból hozták magukkal.

Mészáros Géza

Forrás: Police.hu

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult egy Hollandiából Magyarországra települt, a másodfokú eljárás idején már ismét Hollandiában élő idős házaspárnak a büntetőügye. A hatvan év körüli férfi, és a nála csaknem tíz évvel idősebb felesége 2019-ben több mint harminc tő vadkendert neveltek abádszalóki albérletük kertjében, azért, hogy később azzal kereskedjenek. A büntetőügyről a törvényszék sajtóosztálya számolt be hírportálunknak.

A házaspár a Holland Királyságból magukkal hozott vadkendermagokat előbb cserépbe ültették és a házban nevelték, majd a „palántákat” kiültették az udvar hátsó részébe, és ott gondozták őket. A férj két faoszlopra szerelt ponyvával takarta el az ültetvényt az utcán haladók elől, mégsem maradt rejtve tevékenységük. Két éve szeptemberben történt elfogásukig a megtermelt kábítószer értékesítését nem tudták megkezdeni. A tőlük lefoglalt növényi részek hazánkban kábítószernek minősülnek.

Az ügyben tavaly márciusban emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság októberben előkészítő ülést tartott, melyen a vádlottak beismerték a bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Nyilatkozatukat a bíróság elfogadta, és ítéletet hozott.

A bíróság a büntetlen előéletű vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért őket egyaránt 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlottak és védőjük azonban elsődlegesen a kiutasítás mellőzése, másodsorban tartamának enyhítése érdekében fellebbeztek. Az ügyben másodfokon eljárt Szolnoki Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét azonban helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában